IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Podhale słynie z żętycy i oscypka-1.

2014-03-22 //Wstecz
Podhale słynie z żętycy i oscypka-1.Dawniej stanowił na Podhalu środek płatniczy, był używany do rozliczeń pomiędzy gazdą i bacą oraz juhasem. Dziś to wykwintny wyrób, który przy okazji jest przysmakiem utożsamianym z Regionem Podhala.

Z czego jak z czego ale z niego słynie Podhale.Gdziekolwiek byś tam nie był, tam natkniesz się na stoisko z tym przypisanym do Podhala produktem, jak piasek do Sahary.Pracowite owieczki i czujnie nad nimi czuwający juhasi, ale i znający się na rzeczy bacowie produkują wyśmienite sery.Pochodzą z polskich gór, z Podhala i zagościły na dobre na stołach w całej Europie. 

Ten przewodnik po Podhalu wskaże, gdzie można i warto zajrzeć pod bacówkową strzechę.

Gdzie ich szukać.Istnieje Szlak Oscypkowy, który skupia mniej więcej 25 bacówek, w których od kwietnia do września, wówczas to przypada okres dojenia owiec – można skosztować prawdziwych góralskich serów i żętycy. Wówczas wre tam ciężka, pozbawiona wygód praca.

Smakując go zachwycamy się kunsztem, smakiem, zapachem. Tylko ten oryginalny, oparty na tradycyjnej recepturze wyrób, dostarczy nam niezapomnianych wrażeń smakowych.

Ilu baców tyle receptur, trzeba popróbować od każdego, żeby wiedzieć, który ser lepszy i dlaczego.Dociekliwi mogą też dowiedzieć się u samego źródła wielu interesujących rzeczy na temat produkcji oscypka z ust jego producenta- bacy.

Te ze Szlaku Oscypkowego są strażnikiem tradycji, do nich równają inne.

Ta wędrówka po Podhalu ale nie tylko, pozwoli na wykorzystanie w pełni potencjału jakiego pozazdrościć może niejedna kraina. 

Część I.

1.Bacówka w Kuźnicach, położona nieopodal Zakopanego, w Tatrzańskim Parku Narodowym. Zawiaduje nią albo inaczej, gazduje w niej baca Andrzej Staszel- to ekspert z 20-letnią praktyką w oscypkowym biznesie.

2.Druga z jego bacówek leży przy Drodze na Kalatówki i można odwiedzić ją np. podążając pięknym szlakiem na Giewont.Tak jak dla wielu innych baców wyrabianie oscypków to jego życiowa pasja. Unikalny smak i zapach, kolor i spoistość oscypka skrzętnie skrywa rodzinna receptura.

3.W Dolinie Chochołowskiej wyrabiane są z kolei oscypki, które ich producent Andrzej Gal Ziemba nazywa papieskimi.Nie bez przyczyny, bowiem wielu turystów przybywa tu ponieważ słynie ono z wizyty tu Jana Pawła II.

4.Przy Drodze pod Reglami nieopodal doliny Ku Dziurze bacuje Andrzej Kluś. W jego opinii oscypek to nieodłączny element góralskiego wesela. A wiadomo na weselu wszystkie jadło musi być najlepsze.

5.Nie inaczej ale uniwersytecką bacówkę ma na swoim koncie baca Józef Słodyczka.Ten słynący z dużego poczucia humoru baca nie unika opowieści o swojej pasji.Znajdziemy Go w Dolinie Kościeliskiej.Uniwersytecka, bo On ściśle powiązany z jagiellonką.

6.Gdy już zawędrujemy, gdzie wrony zawracają, to na tym końcu świata, we wiosce Bustryk rodzina Lassaków od prawie 15 lat warzy oscypki, które jak niesie wieść gminna są w sporządzone w 100% z owczego mleka.

7.Wielkość stada też ma swoje znaczenie, w jego skład wchodzą zróżnicowane genetycznie owce. Zatem i produkt pochodzący z takiego kierdla, to wyrób mający wszelkie podstawy by być wyśmienitym. Takim właśnie zarządza Stanisław Hyrczyk, który posiada liczące blisko 800 owiec stado w Baligówce. Wypas zaczyna się tu już w połowie kwietnia.Wielka pasja i zamiłowanie z jaką ten i inni bacowie wykonują tę pracę, to również niewątpliwy element ich sukcesu.

8.Wędrując Gorcami po Podhalu szlakiem ku Długiej Hali na Turbaczu natkniemy się na 150 owiec, które wypasa tam baca Krzysztof Gach. Jest ewenementem pośród innych baców, gdyż bacówka to jego własny pomysł na życie. W jego rodzinie nie było tradycji pasterskich.

9.Miłośnicy Pienin, spływu Dunajcem, zapory wodnej w Czorsztynie mogą dodatkowo uatrakcyjnić swój tu pobyt odwiedzając bacówkę położoną w przepięknym Pienińskim Parku Narodowym, tuż przy szlaku turystycznym wiodącym na Trzy Korony,w której włodarzy Wojciech Komperda. Tu zadecydowała rodzinna tradycja pasterska.Rozmach jaki towarzyszy temu bacy najlepiej widać po tym, że jego wyroby znane są także na międzynarodowym rynku. Zawojował takich znawców serów jak Włochów.

10.Prawie po sąsiedzku, w Jaworkach leżących tuż koło Szczawnicy opierając się na bazie starych, tradycyjnych receptur od przeszło 50 lat wyrabia oscypka Wojciech Gromada. Ceni sobie tradycję, a czyste łąki, pastwiska Pienin są gwarantem powstania smacznego mleka,a baca nie wyobraża sobie wprowadzenia jakichkolwiek innowacji.

11.Za jedno z największych stad na Podhalu uchodzi kierdel należący do Stanisława Łasia. Dość powiedzieć, że jego stado liczy prawie 1200 owiec. Wypas ma miejsce przy lotnisku w Nowym Targu. Produkowane są tu od ponad 20 lat oscypki przy pomocy żony i kilku juhasów.Znaleźć je można na miejscowym targowisku a baca oferuje turystom produkty najlepszej jakości.

12.Doświadczenie oparte na własnej pracy ale i praktyka u najlepszych to przykład bacy z pięćdziesięcioletnim stażem.
Jacek Wolski wcześniej był juhasem, podpatrywał najlepszych, zapamiętywał praktykowane receptury aby teraz samemu prowadzić bacówkę leżącą na Kowańcu w Nowym Targu u podnóża Gorców.Tak bogate doświadczenie aż prosi się o dalszy przekaz, co ów czyni, bo o swojej pracy potrafi opowiadać całymi godzinami.Poza tym niebo w gębie.

Dawniej oscypek stanowił środek płatniczy, były używane do rozliczeń pomiędzy gazdą i bacą oraz bacą i juhasem.Dziś to wykwintny wyrób, który przy okazji jest przysmakiem.

Opracowano z wykorzystaniem: mik.krakow.pl
JG

Szlak oscypkowy. Kierdel. Oscypki po uformowaniu w bacówce. Okolica bacówki.
Otoczenie bacówki. W bacówce. Oscypki podczas procesu wyrabiania. Oscypki w bacówce.
Region Podhale. Owce na wypasie. Oscypki na ruszcie. Oscypek podczas pieczenia.
Oscypek. Oscypek. Krążki oscypka. Owce.
Owce w drodze na pastwisko. Przemarsz owiec na pastwoi Na pastwisku. Powrót z pastwiska.
Bundz. Otoczenie bacówki-drwa Naczynie. Wnętrze bacówki.
Rozkład jazdy


Noclegi

Willa PokusaWilla Pokusa
Szczawnica / Nocleg
Willa Pokusa oraz Pokusa I znajdują się w samym centrum Szczawnicy.
MicherdaMicherda
Niedzica / Nocleg
Ośrodek położony jest w malowniczym regionie Spisza. W bliskiej odległości m
Willa LabelleWilla Labelle
Zakopane / Nocleg
Pensjonat Willa Labelle położony jest przy popularnych Krupówkach.
Restauracje

Pizzeria Restauracja PrimaveraPizzeria Restauracja Primavera
Nowy Targ / Restauracja
Restauracja, pizzeria, pub
Sałasie HolnySałasie Holny
Zakopane / Restauracja
Karczma Regionalna, kuchnia góralska, kuchnia tradycyjna polska
Karczma HolnyKarczma Holny
Zakopane / Restauracja
Zapraszamy do karczmy położonej nieopodal drogi do Doliny Kościeliskiej.

Warto przeczytać

E-kartki góry