IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Jedz, pij i popuszczaj pasa.

2013-11-15 //Wstecz
Jedz, pij i popuszczaj pasa."Między niebem a piekłem, wśród słynnych bezdroży,
Które lotem starannie pomija duch boży,
Stoi karczma, gdzie widma umarłych opojów
Święcą tryumf swych szałów pijackich i znojów.
Skąpiec, co mrąc, ostatnie połknął ametysty,
Znajdzie tu za dwa grosze nocleg wiekuisty....."
 Pokaż mi co jesz a powiem Ci kim żeś jest mawia się w niektórych stronach,bo nic tak nas nie odróżnia i wyróżnia jak obyczaje kulinarne. Ludy słowiańskie to wyróżniało jeszcze od innych, że słynna była nasza gościnność, bez względu na zasobność komody. 

Nie tylko krajobrazy ale i strawa ważkim argumentem jest dla pozyskania sympatii tych, co raczyli nas wyróżnić przybywając do nas. Jak Kraj długi i szeroki mnożą się pomysły na taki czy inny sposób pokazania siebie i tym samym zwrócenie uwagi na przymioty, które przecież są niepodważalne. 

Zrządzeniem losu mamy na Podhalu i piękne krajobrazy, czyste powietrze, no i atrakcyjne warunki do aktywnego odpoczynku ale i kuchnię niespotykaną gdzie indziej też.

Podhalańczycy wiedząc o swoim prymacie jeśli chodzi o skuteczne celowanie w kulinarne gusta turystów, chcą wzorem innych ułatwić zagubionemu nierzadko wędrowcowi  w odnalezieniu tego, co warte by skosztował, zażył przyjemności 
biesiadowania w atrakcyjnym wnętrzu o wyjątkowej atmosferze przy stole pełnym podhalańskich smaków.

Zamysł przeradza się w czyn, gdyż oto  uruchomiono Projekt "Smaki Podhala", który ma na celu budowanie wartości marki lokalnej w gastronomii, jako inicjatywy pozytywnie kojarzonej z promocją kuchni regionalnej. Chociaż adresatem są właściciele karczm, restauracji, restauracji regionalnych i gospodarstw agroturystycznych świadczących usługi gastronomiczne z terenu Podtatrza – gmin: Zakopane, Biały Dunajec, Bukowina Tatrzańska, Kościelisko, Poronin, Szaflary, to w ostatecznym rozrachunku skorzysta Turysta.

Ostatecznie do udziału w projekcie wybranych zostanie 30 beneficjentów. W jego ramach planowane są między innymi warsztaty gastronomiczne dla szefów kuchni, menagerów i kelnerów.

Pomysłodawcy projektu liczą przede wszystkim na:
- zwiększenie zaangażowania i współpracy rolników, lokalnych producentów, przetwórców w kreowanie i rozwój produktów lokalnych,

-  stworzenie silnej lokalnej marki związanej z inicjatywą obywatelską, kojarzonej pozytywnie z wartościami przyrodniczymi, kulturowymi, krajobrazowymi i społecznymi Podhala,

- zwiększenie dostępności i sprzedaży produktów lokalnych w regionie za pośrednictwem marki lokalnej

- zwiększenie świadomości producentów i konsumentów w zakresie ekologicznych, ekonomicznych, kulturowych i społecznych walorów produktów lokalnych,

- zainicjowanie współpracy między odbiorcami i dostawcami produktów lokalnych, budowanie kanałów dystrybucji, 
- podniesienie jakości produktów i usług w lokalnej gastronomii,
- promocja regionu dzięki stworzeniu nowego produktu turystycznego – lokalnej oferty gastronomicznej atrakcyjnej dla gości odwiedzających Podhale.

 Kapituła projektu powołała na swojego przewodniczącego wiceprezesa Fundacji Klubu Szefów Kuchni P.Roberta Sowę. Dał się on poznać jako znawca podhalańskich specjałów. Według Roberta Sowy niezbędna jest potrzeba stworzenia grupy liderów wśród restauratorów, którzy wyznaczą poziom jakości i nowe kierunki rozwoju, ale też zagwarantują turystom doskonałe jedzenie i profesjonalną obsługę. Aby równano w górę nie na odwrót.

Ideą projektu jest by kładziono nacisk na szefów kuchni do dalszego rozwijania się, podnoszenia kwalifikacji, poszerzania wiedzy i zdobywania nowych doświadczeń. Praktyka czyni mistrza. a teoria jest tego fundamentem.

Robert Sowa to laureat wielu prestiżowych nagród i odznaczeń. Wyróżniony tytułem honorowym przez Kulinarny Instytut Francuski. Laureat nagród Oskar Kulinarny 2004 w kategorii osobowość kulinarna roku oraz Oskar Kulinarny 2006 w kategorii książka, przyznawanych przez liczne grono dziennikarzy. W 2008 roku uhonorowany tytułem Gentleman Roku, przyznawanym przez miesięcznik Gentleman. W 2009 roku otrzymał Złoty Medal Polskiego Klubu Biznesu, tytuł Członka Akademii Polskiego Sukcesu oraz Luksusową Markę Gentlemana za popularyzację sztuki kulinarnej w Polsce. W 2010 roku został wyróżniony Hermesem Poradnika Restauratora w kategorii osobowość gastronomii oraz znalazł się w gronie 100 najbardziej wpływowych mężczyzn w Polsce, wyłonionych przez miesięcznik Gentleman. W 2012 roku otrzymał tytuł Profesjonalisty Roku Tygodnika Wprost. 
Wcześniej przez 17 lat Robert Sowa zarządzał kuchnią stołecznego hotelu Jan III Sobieski.
Robertowi Sowie powierzono opracowanie menu dla Polskich Linii Lotniczych LOT. Pełnił również funkcję kucharza narodowej reprezentacji Polski w piłce nożnej, a od niedawna poleca przepisy pasażerom pociągów PKP Intercity.

Tak utytułowany Prezes Kapituły Projektu Smaki Podhala jest gwarantem najwyższego poziomu konkursu.
Dla nas konsumentów, istotnym jest, że cały ten projekt ma na celu jedno- sprostanie wymaganiom Gości tych karczm, gospód, restauracji etc.

Rywalizacja wyłoni najlepszych, i będzie można idąc z przewodnikiem w dłoni wyczytać, gdzie najlepsza jest kwaśnica,
a gdzie kołacz zbójnicki, placki po hajducku a gdzie pierogi, lub kto serwuje najlepszą jagnięcinę duszoną w jarzynach a kto gulasz huculski,a kto także polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym . 

A że produkt finalny zależy w dużej mierze od tego z czego jest robiony, to rywalizacja wyłoni zwycięzcę na wielu płaszczyznach.

Zakończenie  projektu wrzesień 2014.

Opracowano na podstawie doniesień prasowych.
JG.

Rozkład jazdy


Noclegi

Dom Wczasowy HalnyDom Wczasowy Halny
Murzasichle / Nocleg
Serdecznie zapraszamy wszystkich tych z Państwa, którzy cenią sobie komfort.
Willa CzarniakówkaWilla Czarniakówka
Zakopane / Nocleg
Pensjonat Willa Czarniakówka znajduje się w centrum Zakopanego
U TUTKI Pokoje GościnneU TUTKI Pokoje Gościnne
Murzasichle / Nocleg
Murzasichle, malownicza miejscowość położona na skraju Tatrzańskiego Parku.
Restauracje

Karczma MłyńskaKarczma Młyńska
Zakopane / Restauracja
Karczma Młyńska położona jest na granicy Tatrzańskiego Parku Narodowego. Jes
Pensjonat WolskiPensjonat Wolski
Kluszkowce / Nocleg i Restauracja
Zapraszamy w Pieniny do Pensjonatu Wolski położonego w miejscowości Mizerna.
Restauracja Gazdowo KuźniaRestauracja Gazdowo Kuźnia
Zakopane / Restauracja
Karczma znajduje się w jednym z najstarszych budynków Zakopanego.

Warto przeczytać

E-kartki góry