IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Masz głoda? 532 340 465.

2013-11-06 //Wstecz
Masz głoda? 532 340 465.Najpopularniejszą jego formą jest ten Döner, czyli obrazowo rzecz ujmując, tu mięso umocowano na pionowym obracanym grillu. Ów wynalazek prapoczątki swoje miał w północnej Turcji w miejscowości Bursa, gdzie światu ukazał go niejaki Iskendera Efendi w latach 70tych XIX wieku.

Idealny do szybkiej konsumpcji, ciepły i smaczny, wartościowy posiłek, o czym mowa? Oryginalny Kebab,ewentualnie zapiekanka,tortilla a i hot dog.

Takie m.in menu oferuje działający od niedawna w Nowym Targu, przy ul. J. Kilińskiego 15, bar pod wdzięczną i znaczącą nazwą Mr. Kebab.

Priorytetem ja zapewnia Meneger lokalu jest dbałość, by jakość używanych przez nich składników była tu jak najwyższa. Kanapki i dania oparte są więc przede wszystkim o świeże warzywa, a także co istotne, mięso najwyższej jakości i doprawione jak najbardziej oryginalnymi przyprawami. Bułki jakich tu używa się do przyrządzania potraw,dostarczane są przez renomowaną piekarnię, która musiała dostosować się do wysokich oczekiwań Mr. Kebaba. Takoż mięso.

Co to jest ten Kebab? To bardzo popularna na świecie potrawa kuchni orientalnej, która zazwyczaj kojarzona jest przede wszystkim z Turcją oraz Niemcami. Oryginalny kebab to danie w oparciu o baraninę, ale współcześnie robiona jest też i z wołowiny,koźliny, kurczaka.Jeśli uwarunkowania kulturowe na to pozwalają czasami również wykonywana jest z wieprzowiny. 

Przy tak dużej popularności nie oparł sie ten produkt szeregu modyfikacjom i adaptacjom na lokalne potrzeby i gusta. Zatem występuje w bardzo wielu wariantach narodowych i lokalnych oraz w różnych formach.Podawany bywa czy to na talerzu, w misce, w bułce, zawinięty w tzw. Lavash będący rodzajem płaskiego pieczywa lub ot z rusztu. Co kraj to obyczaj.

Rodowód kebaba jest tak samo skomplikowany jak jego oryginalny skład. Jest legenda, która np.głosi, iż Kebab został wynaleziony, jak to zazwyczaj bywało, przez żołnierzy,bo ci przemierzając wielkie odległości imperium perskiego, jadali przy ogniskach. Toteż nadziewali mięso na miecze i piekli je nad ogniem. Armia zatem była też propagatorem tego dania i wraz z podbojem ówczesnego świata przez wojska perskie, potrawa rozpowszechniła się. W bardzo wielu krajach spotkała się z dobrym przyjęciem, jest nadal wysoko ceniona i zdobyła serca niezliczonej rzeszy konsumentów.

Najpopularniejszą formą kebaba jest ten z Döner, czyli obrazowo rzecz ujmując, mięso umocowano na pionowym obracanym grillu. Ów wynalazek prapoczątki swoje miał w północnej Turcji w miejscowości Bursa, gdzie światu ukazał go niejaki Iskendera Efendi w latach 70-tych XIX wieku.  Jak był dobry i wygodny niech świadczy o tym fakt, że nadal z powodzeniem jest wykorzystywany do produkcji kebaba, a potrawa dzięki tak pomyślanemu jej opiekaniu jest zdrowsza, bo tłuszcz spływa na dół. Ma zatem wszelkie walory dania pozbawionego zbędnego tłuszczu. Sam wynalazca użyczył również swego imienia do nazwania jednej z wersji tej potrawy. 

Obojętnie, czy zamówimy Dürüm, czy kebaba w bułce, albo na talerzu– jeżeli robiony był na pionowym grillu to jest to Döner Kebab. Często widujemy go w witrynach barów, na blatach tychże a także w wielu innych miejscach, gdzie przygotowywany jest Döner Kebab.Takim też dysponuje Mr. Kebab.

Lokal z tak specyficznym daniem, bardzo jak widać popularnym zlokalizowany jest obok przebudowywanego obecnie dworca autobusowego w Nowym Targu. Subtelnie wykończone wnętrze o motywach orientalnych, wygodne krzesła i ławy, duże stoły i widne pomieszczenie, stwarzają wysoki komfort dla szukających tu sposobu na głoda. Czas umila dźwięk i obraz z umocowanego na ścianie TV.

Według zapewnień Menegera lokalu, istnieje możliwość złożenia telefonicznego zamówienia i odebrania już osobiście gotowego, bez potrzeby oczekiwania, co może być istotne np. w sytuacji, gdy podjeżdża nasz autobus i mamy ograniczony czas na zakup czegoś na ząb.

Młoda, męska o kruczoczarnych włosach i takich oczach obsługa, żwawo i fachowo wypełnia życzenia złaknionego konsumenta.
Niebawem, bo już w przyszłym roku, przed lokalem usytuowany ma być mini ogródek.

Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć smacznego.

JG








 

Nowy Targ ul. J. Kilińskiego 15.(532 340 465) Nowy Targ ul. J. Kilińskiego 15.(532 340 465) Nowy Targ ul. J. Kilińskiego 15.(532 340 465) Nowy Targ ul. J. Kilińskiego 15.(532 340 465)
Nowy Targ ul. J. Kilińskiego 15.(532 340 465) Nowy Targ ul. J. Kilińskiego 15.(532 340 465) Nowy Targ ul. J. Kilińskiego 15.(532 340 465) Nowy Targ ul. J. Kilińskiego 15.(532 340 465)
Nowy Targ ul. J. Kilińskiego 15.(532 340 465) Nowy Targ ul. J. Kilińskiego 15.(532 340 465)
Rozkład jazdy


Noclegi

Modrzewie Park Hotel *****Modrzewie Park Hotel *****
Szczawnica / Nocleg i Restauracja
Modrzewie Park Hotel to pierwszy pięciogwiazdkowy hotel w Pieninach.
Pensjonat Zbójecki DwórPensjonat Zbójecki Dwór
Bukowina Tatrzańska / Nocleg
Zbójecki Dwór zaprasza.
CWiR RysyCWiR Rysy
Bukowina Tatrzańska / Nocleg
CWiR "RYSY" Sp. z o.o. to centrum rekreacyjno-wypoczynkowe.
Restauracje

Pizzeria Restauracja PrimaveraPizzeria Restauracja Primavera
Nowy Targ / Restauracja
Restauracja, pizzeria, pub
Karczma HolnyKarczma Holny
Zakopane / Restauracja
Zapraszamy do karczmy położonej nieopodal drogi do Doliny Kościeliskiej.
Pensjonat i restauracja Pod StancyjomPensjonat i restauracja Pod Stancyjom
Ząb / Nocleg i Restauracja
Nasz obiekt znajduje się w centrum Bukowiny Tatrzańskiej.

Warto przeczytać

E-kartki góry