IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Jak to być na Podhalu i nie spróbować moskoli?

2013-06-19 //Wstecz
Jak to być na Podhalu i nie spróbować moskoli?Ta podhalańska wersja placków ziemniaczanych, podawana i z mięsem i po wegetariańsku, jest idealna dla każdego podniebienia.  Jak wiele osób słyszało o moskolach? A są to placki z ugotowanych ziemniaków, smażone na suchej patelni i koniecxnie podawane acz nawet obowiązkowo z masłem czosnkowym. Cóż może być pożywniejszego i zdrowszego?
To idealna przekąska, pomiędzy treściwymi daniami z kuchni góralskiej. Sekret udanych moskoli leży oczywiście w ziemniakach. One muszą być....żółte, nie mogą być zbyt wodniste. Ziemniak po przekrojeniu na pół, gdy jest jeszcze surowy, winien po przyłożeniu połówek do siebie skleić się,
Historia moskoli sięga czasów I Wojny Światowej, gdy to przywędrowały na Podhale wraz z rosyjskimi jeńcami. Stąd też wzięła się ich nazwa (państwo rosyjskie zwano potocznie Moskalami). Piekli je one  na prymitywnych paleniskach, przykrytych blachą.
Placki pieczone na blasze bez tłuszczu to jedne z najstarszych potraw regionalnych kuchni podhalańskiej. Dlatego powinniśmy koniecznie spróbować tego przysmaku w góralskiej gospodzie, karczmie. Muszą jednak być wypiekane na rozgrzanych blachach pieca z paleniskiem, bo ten jest do tego najlepszy. Do tego jakiś smakołyk z jagnięciny, sos grzybowy i już mamy niebo w gębie. 
Nam w domu, jeżeli zdecydujemy się je przyrządzić, aby przywołać wspomnienia z podhalańskich turni, wystarczy w zupełności rozgrzana patelnia, pamiętajmy jeno ze moskol musi być wyklepany a nie wypieczony za ostro.
Składniki to: do 1 kg ziemniaków (gróli), łyżka soli, 1 szklanka maślanki lub skwaszonego mleka, 1 kg mąki. Ziemniaki gotujemy, dobrze gnieciemy dodając do tego sól i mąkę a także maślankę lub kwaśne mleko. Ciasto wyrabiamy na stolnicy rzecz jasna, formując z niego placki o grubości maksymalnie 1 cm. Piec na blasze na wolnym ogniu ewentualnie na patelni. Jeśli mamy taką możliwość palmy pod piecem drewnem. 
Kunsztu temu niepozornemu daniu nada masło czosnkowe, do produkcji którego nie potrzeba ni dużo czasu ani środków:  bo tylko kostka miękkiego masła i do 5 ząbków czosnku (polskiego). Do miski wrzucamy masło, dodajemy utarte ząbki czosnku oraz solimy lekko do smaku. Całość miksujemy! Otrzymane w ten sposób masło przekładamy do miseczki, w której będzie podawane lub przy użyciu folii aluminiowej możemy uformować z niego kostkę lub dowolny kształt.
Masło czosnkowe wkładamy koniecznie do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Wyjmujemy na parę minut przed spożyciem, dla łatwiejszego smarowania. Dla wzbogacenia smaku masła możemy dodać: zioła prowansalskie, bazylię czy świeżą natkę pietruszki lub koperek a nawet miętę. Tak przyrządzone masło czosnkowe nadaje się nie tylko do moskoli, ale też wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami, pieczonym czy grillowanym mięsem. Poza tym jest absolutnie naturalne, wolne od E-polepszaczy.
Tak skompletowane główne składniki naszego dania możemy podawać dla przykładu na styl góralski z boczkiem gotowanym, ewentualnie z bryndzą lub wspomnianym już masłem czosnkowym. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły.



Rozkład jazdy


Noclegi

Ośrodek Wczasowy STASINDAOśrodek Wczasowy STASINDA
Bukowina Tatrzańska / Nocleg
Zapraszamy do naszego ośrodka wypoczynkowego w Bukowinie Tatrzańskiej grupy
Pensjonat PstrągPensjonat Pstrąg
Łopuszna / Nocleg i Restauracja
To jedyna na Podhalu restauracja, oferująca ryby z własnej hodowli.
U GazdyU Gazdy
Nowy Targ / Nocleg
Noclegi Gazdy to nowoczesny obiekt położony w zacisznym zakątku Nowego Targu
Restauracje

Pensjonat Restauracja Białka WidokPensjonat Restauracja Białka Widok
Białka Tatrzańska / Nocleg i Restauracja
Pokoje Gościnne BIAŁKA WIDOK znajdują się na wzgórzu KORKOSZÓWKA.
Willa AltaWilla Alta
Bukowina Tatrzańska / Nocleg i Restauracja
Czarująca willa w najpiękniejszym miejscu widokowym w całej Bukowinie
Grill w Stadninie Koni RAJD.Grill w Stadninie Koni RAJD.
Szczawnica / Restauracja
W malowniczych Jaworkach znajduje się Stadnina Koni RAJD.

Warto przeczytać

E-kartki góry