IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Kapusta z jabłkami na rosole jagnięcym w kociołku

2013-01-02 //Wstecz
Jagnięcinę porąbać w kawałki, zalać w kociołku zimną wodą, posolić, dodać jarzyny, fasolkę albo bób i poszatkowaną kapustę, cebulę i co kto lubi. Każdy dodaje swoje „coś”: a to pieprz, a to mięty gałązkę.
Kocioł błyszczy, bulgoce w nim wesoło, każdy chce pomieszać wielką kopyścią i ją oblizać. Składniki gotują się prawie równo, bo jagnięcina nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej, jak piszą w mądrych książkach kucharskich.
Jeden z radosnych ludzi znalazł grzyba pod brzózką i też go wrzucił do kotła! Oczyściłeś przynajmniej z trawy? O, tak! Wszystko już prawie miękkie, ale nierozgotowane. Teraz należy dodać obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki jabłka, za chwilę się rozgotują, zakwaszą potrawę i dodadzą ładnego winnego zapachu. Jeszcze tylko doprawić surowym kminkiem, zieleniną, jaka tam rośnie na grządce, solą, pieprzem albo papryką. I teraz każdy sobie w kotle grzebie warzechą, chochlą łowi i odgryza mięsko, przyjada kapustki z fasolką. Piwo leży cicho w cieniu, w beczułce z wodą źródlaną. Potrawę tę przyrządzać można równie uroczyście na żeberkach wieprzowych albo na tłustej wiejskiej kiełbasie. 

Składniki

  • 2 kg jagnięciny z kością (żeberka, mostek)
  • Główka kapusty białej
  • Marchew
  • Seler
  • Jałowiec
  • Mięta
  • Lubczyk
  • Kminek
  • Czosnek
  • Cebula
  • 4 miękkie jabłka
  • 1 kg fasoli świeżej (najlepsza będzie piechotka, ale może być też świeży bób)

 

Przepis pochodzi z książki ‘Góralskie jadło na co dzień i od święta’ autorstwa Wandy Czuberantowej

Rozkład jazdy


Noclegi

Ośrodek Wypoczynkowy "Kolejarz"Ośrodek Wypoczynkowy "Kolejarz"
Zakopane / Nocleg
Ośrodek jest położony w samym centrum miasta i wszędzie blisko.
Villa Toscana Bed&BreakfastVilla Toscana Bed&Breakfast
Murzasichle / Nocleg i Restauracja
To jedyne miejsce na Podhalu, które zabierze Cię swoim wystrojem ...
Willa AltaWilla Alta
Bukowina Tatrzańska / Nocleg i Restauracja
Czarująca willa w najpiękniejszym miejscu widokowym w całej Bukowinie
Restauracje

KARCZMA Regionalna Rusiń-SkiKARCZMA Regionalna Rusiń-Ski
Bukowina Tatrzańska / Restauracja
ZAPRASZAMY do Regionalnej Karczmy z pysznym jedzeniem.
Grill w Stadninie Koni RAJD.Grill w Stadninie Koni RAJD.
Szczawnica / Restauracja
W malowniczych Jaworkach znajduje się Stadnina Koni RAJD.
Sałasie HolnySałasie Holny
Zakopane / Restauracja
Karczma Regionalna, kuchnia góralska, kuchnia tradycyjna polska

Warto przeczytać

E-kartki góry