IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Kapustka juhaska

2013-01-07 //Wstecz
Kapustę kroimy grubo i gotujemy w małej ilości wody z przyprawami i solą oraz pokrojoną na kawałki jagnięciną. Gdy już to zmięknie, zalewamy żętycą, ale nie za bardzo kwaśną. Chwilę gotujemy. Dodać trzeba zieleninę.
Czosnek niedźwiedzi rośnie w krzakach, jeśli zaś daleko mamy do krzaków, wyciskamy 2 ząbki czosnku ogrodowego. Możemy to sobie zaprawić śmietaną z łyżką mąki, wtedy należy na sam koniec jeszcze potrawę zagotować. A w ogóle wszelką zieleninę i surowy czosnek dodawać trzeba, gdy potrawa gotowa.
O ile wiem, juhasi nie lubią surowizny, czyli wszelkich ziół i jarzyn, można im je zastąpić suszonymi. 

Składniki

 

  • 1/2 główki kapusty
  • 1 kg jagnięciny bez kości
  • 1 l żętycy
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Trochę wody
  • Śmietana
  • Mąka
  • Kminek (i inne przyprawy, które są dostępne na hali)
  • Sól
  • Pieprz

 

Przepis pochodzi z książki ‘Góralskie jadło na co dzień i od święta’ autorstwa Wandy Czuberantowej

Rozkład jazdy


Noclegi

Ośrodek Wypoczynkowy "Kolejarz"Ośrodek Wypoczynkowy "Kolejarz"
Zakopane / Nocleg
Ośrodek jest położony w samym centrum miasta i wszędzie blisko.
Pensjonat i restauracja Pod StancyjomPensjonat i restauracja Pod Stancyjom
Ząb / Nocleg i Restauracja
Nasz obiekt znajduje się w centrum Bukowiny Tatrzańskiej.
DW U Tośki 2DW U Tośki 2
Murzasichle / Nocleg
Jedną z wielu atrakcji w domu wczasowym są występy orkiestry góralskiej.
Restauracje

Restauracja Pizzeria VivaldiRestauracja Pizzeria Vivaldi
Poronin / Restauracja
Pizza z widokiem na Tatry!
Restauracja LechaletRestauracja Lechalet
Murzasichle / Restauracja
Legendarna rzekomo włoska knajpa założona przez góralkę po powrocie z Włoch
Tatrzański BórTatrzański Bór
Małe Ciche / Restauracja
Małe Ciche to jedna z najmniejszych wsi na Podhalu.

Warto przeczytać

E-kartki góry