IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Kwaśnica na baraninie

2012-04-28 //Wstecz
Łopatkę obłożyć czosnkiem i cebulą w plastrach, posypać mielonym kminkiem i pieprzem. Trzymać w chłodzie przez noc. Opłukać lekko z czosnku i cebuli, porąbać i ugotować, dodając pod koniec czosnek i cebulkę z marynaty.
 
Zalać kwaśnicą i jeszcze gotować z pół godziny na małym ogniu, doprawić suto pieprzem, jałowcem i wcisnąć surowy czosnek. Łopatkę wyjąć, mięso oddzielić od kości, pokroić, rozdzielić na miseczki, zalać kwaśnicą, posypać drobno krojonym lubczykiem. Jeść z ziemniakami albo z białym chlebem. 
Każdą część tuszki baraniej można podawać w kwaśnicy, gotowanej według własnego uznania. Ponieważ mięso starszych sztuk jest bardziej twarde i ma charakterystyczny zapach, można je zalać na noc serwatką. 

Składniki
  • 1 kg rąbanki baraniej
  • 2 l wody
  • czosnek
  • pieprz
  • cebula
  • kminek
  • grzybek suszony
  • jałowiec
  • kwaśnica z beczki
  • lubczyk

Przepis pochodzi z książki ‘Góralskie jadło na co dzień i od święta’ autorstwa Wandy Czuberantowej


Rozkład jazdy


Noclegi

Willa HelanWilla Helan
Zakopane / Nocleg
Z obiektu Willa Helan roztacza się piękny widok na Tatry i zielone hale.
Ośrodek Wczasowy STASINDAOśrodek Wczasowy STASINDA
Bukowina Tatrzańska / Nocleg
Zapraszamy do naszego ośrodka wypoczynkowego w Bukowinie Tatrzańskiej grupy
U ZiomkaU Ziomka
Murzasichle / Nocleg
Zapraszamy serdecznie do naszego ośrodka położonego wśród malowniczych Tatr.
Restauracje

Karcma U WróblaKarcma U Wróbla
Bukowina Tatrzańska / Restauracja
"Karcma u Wróbla" to 80 lat tradycyjnej domowej kuchni.
Pensjonat PstrągPensjonat Pstrąg
Łopuszna / Nocleg i Restauracja
To jedyna na Podhalu restauracja, oferująca ryby z własnej hodowli.
Hotel LitworHotel Litwor
Zakopane / Nocleg i Restauracja
Kameralny, luksusowy, butikowy hotel w Zakopanem…

Warto przeczytać

E-kartki góry