IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Kwaśnica na baraninie

2012-04-28 //Wstecz
Łopatkę obłożyć czosnkiem i cebulą w plastrach, posypać mielonym kminkiem i pieprzem. Trzymać w chłodzie przez noc. Opłukać lekko z czosnku i cebuli, porąbać i ugotować, dodając pod koniec czosnek i cebulkę z marynaty.
 
Zalać kwaśnicą i jeszcze gotować z pół godziny na małym ogniu, doprawić suto pieprzem, jałowcem i wcisnąć surowy czosnek. Łopatkę wyjąć, mięso oddzielić od kości, pokroić, rozdzielić na miseczki, zalać kwaśnicą, posypać drobno krojonym lubczykiem. Jeść z ziemniakami albo z białym chlebem. 
Każdą część tuszki baraniej można podawać w kwaśnicy, gotowanej według własnego uznania. Ponieważ mięso starszych sztuk jest bardziej twarde i ma charakterystyczny zapach, można je zalać na noc serwatką. 

Składniki
  • 1 kg rąbanki baraniej
  • 2 l wody
  • czosnek
  • pieprz
  • cebula
  • kminek
  • grzybek suszony
  • jałowiec
  • kwaśnica z beczki
  • lubczyk

Przepis pochodzi z książki ‘Góralskie jadło na co dzień i od święta’ autorstwa Wandy Czuberantowej


Rozkład jazdy


Noclegi

Zajazd Czorsztyński Motel - RestauracjaZajazd Czorsztyński Motel - Restauracja
Maniowy / Nocleg i Restauracja
Motel znajduje się nad nowopowstałym Zalewem Czorsztyńskim
Kinga Hotel WellnessKinga Hotel Wellness
Czorsztyn / Nocleg i Restauracja
Luksusowy, orientalny hotel z basenem, o niepowtarzalnym klimacie ...
Willa JanWilla Jan
Zakopane / Nocleg
Willa Jan znajduje się w Zakopanem, zaledwie 200 metrów od kompleksu narciar
Restauracje

Restauracja 7 KotówRestauracja 7 Kotów
Zakopane / Restauracja
Jeszcze przed II wojną światową powstała przy drodze do Morskiego Oka...
Zajazd Pod ChmurkąZajazd Pod Chmurką
Rabka Zdrój / Nocleg i Restauracja
Ten zakątek to znakomite miejsce na wypoczynek rodzinny i indywidualny.
Hotel LitworHotel Litwor
Zakopane / Nocleg i Restauracja
Kameralny, luksusowy, butikowy hotel w Zakopanem…

Warto przeczytać

E-kartki góry