IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Oscypek, bryndza, bundz, żętyca-górskie przysmaki

2015-08-13 //Wstecz
Oscypek, bryndza, bundz, żętyca-górskie przysmakiNa przełomie XIV i XV wieku przywędrowały z Siedmiogrodu w polskie góry plemiona Wołochów. Wraz z nimi przyszła tradycja pucenia oscypków i innych specjałów z owczego mleka.

Pod Giewontem w ramach Europejskich Targów Produktów Regionalnych rusza pierwsza edycja Festiwalu Win i Serów, która rozpocznie się w piątkowe południe (14 sierpnia) i potrwa do wieczora. Zaprezentowane zostanie winne bogactwo Włoch, Portugalii, ale także Polski. Przez cały czas trwania festiwalu będzie można zakupić tam wyroby lokalnych producentów. Niedziela 16 sierpnia będzie jednak dniem tatrzańskim i na dolnej Równi Krupowej od godz. 16 do 18 potrwa opowiadający o tradycji kulinarnej Podhala Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich.Smakowicie zapowiadająca się impreza odbędzie się na dolnej Równi Krupowej w Zakopanem. Tam też zostało zaplanowane na sobotę oryginalne święto oscypka i serów pochodzących w mleka owczego. Fakt, że bryndza będzie tak celebrowana na targach związany jest z tym, że ten ser stał się pierwszym polskim produktem spożywczym, zarejestrowanym jako regionalny przez Komisję Europejską. Podczas imprezy będziemy mogli skosztować również bryndzy rumuńskiej. Ser z owczego mleka wyrabia się nie tylko na Podhalu ale także w Rumunii, Rosji, Austrii, Czechach, Słowacji czy na Ukrainie.
Owce na Podhalu 
 
Festiwal to nie tylko prezentacje ale i zabawa, dlatego przeprowadzany będzie też konkurs na "Na najlepszy produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych", do którego mogą się zgłosić wszyscy uczestnicy imprezy. W trakcie trwania imprezy wybrany zostanie głosami baców, starosty tatrzańskiego, inspektora weterynaryjnego oraz zaproszonych gości i publiczności - najlepszy oscypek 2015 roku.
 Produkcja oscypków-Podhale

Dla wędrujących po górskich szlakach województwa małopolskiego -  w ślad za Małopolskim Instytutem Kultury promujemy to co na Podhalu najlepsze i najbardziej rozpoznawalne dla tego regionu- Szlak Oscypkowy.
 
Szlakiem oscypka - Podhale 
 


  • Nie ma nic lepszego na szlaku turystycznym, gdy wędrując pośród nieskazitelnej podhalańskiej przyrody zakąszamy tym i owym, a jeśli to i owo wyszło z pracowitych rąk bacy,to efekt murowany-zajdziemy gdzie oczy poniosą.Władysław Kołat prowadzi bacówkę w Zarębku Wyżnym, u podnóża Turbacza– najwyższego szczytu Gorców. Tego bacę odwiedzają turyści, którzy potem na szlaku delektują się jego wyrobami.
  • Znany z przepięknych krajobrazów i urodziwej przyrody Dursztyn jest wyjątkową i malowniczą wioską. Tak znamienita lokalizacja to wprost wymarzone miejsce na wypas owiec. Nie inaczej też postąpił baca Andrzej Zubek, który pasterstwem trudni się od wielu lat. Jego kierdel liczy obecnie około 700 owiec. W swojej produkcji kieruje się tradycją z zachowaniem ostrych unijnych wymogów.
  • Prestiżowy prymat wśród baców wiedzie Kazimierz Furczoń, właściciel dwóch bacówek: w Leśnicy i w Łapszach Wyżnych.Jako pierwszy na Podhalu uzyskał unijny certyfikat. Osiągnął to stawiając na ekologię. Wybierając miejsce na wypas owiec unika przebiegających blisko dróg, za to wyszukuje te obfitujące w dzikie zioła pastwiska. To również tytularny Mistrz Oscypka A.D.2013.
Kazimierz Furczoń-Podhale


  • Leśnica szczyci się kolejną bacówką bacy Stanisława Mąki, który zamiłowanie do pasterstwa odziedziczył po przodkach.Przy tej ciężkiej przecież pracy, bo i przy owcach ale i przy produkcji serów pomaga mu rodzina.Nie dziwi też, że wyroby jego hodowli zachwalane są w całej okolicy.
  • Obfitość zielonych pastwisk, pełnych smakowitych kąsków występujących w okolicach Gliczarowa Górnego, zaowocowała wypasem na tych terenach owiec należących do bacy Stanisława Jarząbka.Poza smakowitościami jak oscypek, bundz, bryndza, żętyca, o których jakości krążą legendy, co nie dziwi, bo okolica to rezerwuar smakołyków uwielbianych przez owce, baca oferuje jeszcze jedną atrakcję- swoje poczucie humoru połączone z niebanalnym darem snucia ciekawych historyjek. Wizytujący to miejsce turyści opuszczają bacówkę pełni ciekawych wrażeń.
  • Podhale ze swoją przyrodą jest dla jednych trudne zaakceptowania dla innych to idealne miejsce na prowadzenie przedsięwzięcia biznesowego jakim niewątpliwie jest wypas owiec i produkcja sera owczego.Przy słynnym potoku dunajeckim ma swoją bacówkę Władysław Sądelski. Jak i poprzednie tak i ta bacówka jest często odwiedzana przez turystów,którzy korzystają przebiegającym tamtędy szlakiem niebieskim nieopodal Białego Dunajca.To dobre miejsce na odpoczynek dla turystów.To również wyśmienita okazja aby skosztować specjałów i nabrać sił przed dalszą drogą.
  • Niemal na odludziu, poza obszarem wsi w Łapszach Niżnych nad Łapszanką, na skraju lasu bacuje Józef  Brawiak. Ciężko tu trafić, a baca wyrabia wyśmienite oscypki w niezbyt wielkiej ilości z przeznaczeniem dla okolicznych mieszkańców.
  • Również w Łapszach Niżnych przy szlaku na Głębokie można skosztować smacznych serów gazdowskich. Ich producentem jest Józef Gołdyn. W jego bacówce można zaopatrzyć się w smakołyki, ale i dokonać konsumpcji na miejscu takich specjałów jak- pucok, gołka, bryndza i serek podhalański.
  • Głębokiem jeszcze jedna bacówka cieszy się wielkim uznaniem.Należy do Jana Wilczka, który poza oscypkami oferuje wyśmienitą żętycę.Nie każdy ceperski żołądek jest w stanie z honorem wybrnąć z tej próby sił.Jego stado w liczbie 700 owiec,to dawca wyśmienitego mleka, z którego on od kilkunastu lat z powodzeniem parając się pasterstwem, wyrabia specjały Podhala.
  • Bukowina Tatrzańska to nie tylko super stacja narciarska i kompleks basenowy.Przy drodze na Łysą Polanę oscypki, żętycę i bundz w Brzegach można nabyć od Andrzeja Rzepki.Jego 400 owiec wypasa się w pobliżu Bukowiny Tatrzańskiej a sery wyrabia już z górą od piętnastu lat bazując na sprawdzonej recepturze.
  • Słynna podhalańska wieś Murzasichle, leżąca w pobliżu Zakopanego, to nie tylko urokliwe miejsce na wypoczynek w licznie tu usytuowanych pensjonatach,z których ponoć widoki na Tatry nie mają sobie różnych. Przechadzając się po tej wsi warto zajrzeć do gospodarstwa bacy Jana Jasionka, który podtrzymuje rodzinną tradycję pasterską. Praktykował już jako juhas.Jego kierdel spotkać można na Kopieńcu a do bacówki drogę wskazuje drewniany drogowskaz.
  • Na Rusinowej Polanie bacówkę prowadzi baca Stanisław Rychtarczyk. Gdy w latach 70. ówczesne władze pozbawiły go ojcowizny w okolicach Morskiego Oka, tu własnie osiadł i postanowił zacząć wypas owiec. Smakując wyśmienite sery pochodzące z tej bacówki, możemy również delektować się przepięknymi widokami na Tatry Wysokie. Oscypek nigdzie tak dobrze nie smakuje jak właśnie na łonie natury z widokiem na Tatry.
Oscypek-Podhale 
Ta profesja jak nakazuje tradycja ma też swojego Mistrza w tym fachu.  Na Równi Krupowej w Zakopanem stają bacowie, którzy podczas Europejskich Targów Produktów Regionalnych  wyrabiać będę ale i prezentować  sery, które pucą już zazwyczaj od kilkudziesięciu już lat, przejmując ten fach od swoich przodków.

Po powrocie w domowe pielesze, sięgając po zakupione na Podhalu, podczas wędrówek po górskich szlakach zdrowe i smaczne wiktuały, zafundujmy sobie chwilę miłych wspomnień czar. 
 
 

Placki ziemniaczane z oscypkiem i szpinakiem:

Dodatek oscypka do masy ziemniaczanej sprawia, iż placki są ostrzejsze i bardziej wyraziste w smaku. Pasuje do nich jak nic surówka z kiszonej kapusty.

SKŁADNIKI: 
  • 1 kg ziemniaków
  • pół dużego oscypka
  • garść świeżego szpinaku
  • 2 cebule średniej wielkości
  • dwie czubate pszennej mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia.
Oscypek na straganie - Podhale
  1. Cebule obieram i kroję na bardzo drobną kostkę.
  2. Szpinak płuczę i przebieram odrywając twarde korzonki.
  3. Rwę na mniejsze kawałki i odstawiam do osuszenia.
  4. Ziemniaki obieram, myję i trę na tarce o grubych oczkach.
  5. Ser ścieram na takiej samej tarce.
  6. Do startych ziemniaków dodaję szpinak, ser, mąkę, jajka oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszam.
  7. Smażę cienkie placki na mocno rozgrzanym tłuszczu - są gotowe, kiedy lekko brązowe z obu stron.
  8. Podaję gorące.
 
Poza tym proponujemy inne ciekawe miejsca do zwiedzania, których opis znajdziesz na naszych stronach, a tam: 
 
  • podpowiadamy, gdzie i jak ciekawie spędzić weekend lub wakacje w górach.
  • podsuwamy pomysły na ciekawy wypoczynek w górach.            

     


Poczytaj nasze artykuły:

Przewodnik po Podhalu [atrakcje turystyczne]
Podhale Przewodnik

Tanie noclegi na Podhalu
Podhale Noclegi

Restauracje na Podhalu
Podhale Restauracje

E-kartki i zdjęcia z gór
Góry zdjęcia

Liczymy na Państwa fotografie z Waszych wojaży po Podhalu. Najciekawsze wezmą udział w konkursie z nagrodami.
Skomentuj i podziel się tym artykułem z innymi na  - dziękujemy.

Polecamy lekturę tekstów o Pieninach i Podhalu.

 
 
 
 
W materiale wykorzystano informacje udostępniane przez MSIT.
Jacek Grzesiak

Rozkład jazdy


Noclegi

Ośrodek Wczasowy STASINDAOśrodek Wczasowy STASINDA
Bukowina Tatrzańska / Nocleg
Zapraszamy do naszego ośrodka wypoczynkowego w Bukowinie Tatrzańskiej grupy
Willa LabelleWilla Labelle
Zakopane / Nocleg
Pensjonat Willa Labelle położony jest przy popularnych Krupówkach.
Hotel LitworHotel Litwor
Zakopane / Nocleg i Restauracja
Kameralny, luksusowy, butikowy hotel w Zakopanem…
Restauracje

Restauracja Sport CornerRestauracja Sport Corner
Zakopane / Restauracja
Największa sportowa restauracja w Zakopanem.
Restauracja U StudniaraRestauracja U Studniara
Murzasichle / Restauracja
Wyśmienita kuchnia polska i włoska, sale o niepowtarzalnym wystroju...
AbsyntAbsynt
Nowy Targ / Restauracja
Serdecznie zapraszamy do naszej restauracji od wtorku do niedzieli od godzin

Warto przeczytać

E-kartki góry