IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Jak gotują w górach

2015-06-18 //Wstecz
Jak gotują w górachCo zjeść, by poczuć smak gór?Może zuwkę lub bombole i moskole, jagnięcinę pod śniegiem,polędwiczkę z grilla w sosie kurkowym, czy panierowany schab z nadzieniem pieczarkowym, tudzież w schab z grilla z pomidorami i serem podhalańskim. I łyk piołunówki. Góry w gębie.

Popularność programów kulinarnych prezentowanych w TV, w ostatnich latach zaskoczyła chyba wszystkich. Od widzów po autorów fascynacja gotowaniem ma się całkiem dobrze. Media karmią nas wręcz dosłownie potrawami przygotowywanymi według najprzeróżniejszych przepisów, poczynając od śniadania przy kawie po lunch, aż po kolację przy świecach. Gdy jedni zachwalają smak i aromat oraz wygląd przyrządzanego live dania, inni załamują ręce i straszą otyłością, niestrawnością etc. Bez jedzenia jednak żyć się nie da, przynajmniej co do tego jest powszechna zgoda. Wielu edycjom tych programów przyświeca jasny przekaz, że skoro jestem Polakiem, to gotuję po polsku. A skoro już gotuję po polsku, to najlepiej będzie, gdy będę gotował w oparciu o te składniki, które mnie otaczają. Nieustannie i podświadomie poszukujemy smaków, które wynieśliśmy z dzieciństwa. To one stanowią pewny fundament, i to bez znaczenia jak mocno będziemy zaprzeczali- to taki pień drzewa z którego wyrastały wszystkie inne rzeczy. Zapach rodzinnego domu najczęściej kojarzy nam się z jego kuchnią.

Karczma góralska

Nie tylko TV stawia na popularyzację regionalnego jedzenia. Oto już minął rok odkąd z „Gazetą Krakowską” ukazuje się specjalny kulinarny dodatek „Małopolanie Gotują”. Z tej okazji redakcja odpowiadając na czytelnicze sugestie przygotowała plebiscyt na najciekawsze, najbardziej oryginalne, a przede wszystkim najbardziej smakowite „przepisy roku”. To które zwyciężą zdecydują czytelnicy oddając na nie swoje głosy. Na co padnie wybór? - pasztet z cukinii, sałatka rybna babci Janci, małdrzyki krakowskie, żeberka w kapuście, parzybroda, moskole z niebanalnym masłem, może sztangielki grillowane, naleśniki ze szpinakiem i serem, zupa kalarepkowa albo lody miętowe z czekoladą? Jeśli interesują Cię tradycje kulinarne, a także interesujesz się produktami lokalnymi i zdrową żywnością – ta akcja jest właśnie dla Ciebie. Kto wygra zdecydują Państwa głosy.

Obrochtówka

Regulamin konkursu stanowi, że najlepsze przepisy wybieramy w czterech kategoriach: 

  1. dania sezonowe
  2. z kuchni prababci
  3. przetwory
  4. dania świąteczne 

Głosowanie trwać będzie:  

  • do 3 lipca do 19.59.59 - (SMS),
  • przez Facebooka oraz stronę internetową www.gazetakrakowska.pl – do 25 czerwca do godz. 15.59.59.
Szczegóły dotyczące głosowania na stronie www.gazetakrakowska.pl

 Na nowotarskim Rynku

Górale, jako lud od wieków przywykły do stawiania oporu siłom natury, wyrobili w sobie niezwykłą umiejętność czynienia zdatnym do jedzenia z czegoś, co na skalnym Podhalu dało się wyhodować i zebrać. Poza tym różnorodność kultur i tradycji, bo to i Wołosi, Żydzi, Niemcy, Polacy, Ukraińcy- stanowią swoisty pień, z którego wywodzą się nasi górale. Znajdziemy tu więc nie tylko śladowe ale wręcz dominujące w tradycji przepisy na tę, czy inna potrawę. Zatem, co by tu zjeść w górach? Kwaśnicę, ser owczy a może zuwkę lub bombole i moskole?

Góralskie specjały

Wiele z dawna znanych potraw serwowane pod Tatrami jada się do dziś dnia. Jako przykład posłużyć może słynna i nieudolnie naśladowana gdzie indziej góralska zupa zwana tu kwaśnicą, i nie wolno mylić z popularnym kapuśniakiem. Jej podhalańska podstawowa wersja bazowała jedynie na wodzie, kwaszonej kapuście i ziemniakach. Była i wersja bogatsza, serwowana od święta, a gotowana z dodatkiem baraniny lub wędzonych żeber. Niezmiennie z dodatkiem kminku, który dodawano do kiszonej kapusty. Ten prosty w kompozycji rarytas do dziś dnia jest najchętniej spożywaną zupą na szlaku polskich górskich schronisk. 

  • Sery 

Podhale słynęło i słynie z hodowli owiec. Nie dziwi więc, że wyspecjalizowani w niej mieszkańcy gór w kuchni Podhala wykorzystywali owcze mleko ale i mięso baranie oraz jagnięce. Owcze mleko to doskonały surowiec do produkcji wspaniałych jak się okazuje w smaku podhalańskich serów: bundzu i oscypka, które nie bez powodu doczekały się w końcu certyfikatu unijnego o chronionej nazwie pochodzenia.

  • Zuwka 

Gospodarne gaździny z Podhala mając dawniej niewielki wybór dostępnych na co dzień produktów sięgały po to co miały dostępne. Ser z którego pozostawała np.serwatka, był właśnie takim pomysłem na poszerzenie ubogiego pod halami menu. Na jej bazie przygotowywano również zupy, w tym jak nasza zuwka z białym serem. Ponadto serwatka służy także jako pożywny napój. Jest surowcem na bazie, którego wytwarza się doskonale gaszącą pragnienie i smaczną żyntycę. 

  • Bombolki i moskole 

Po obiedzie koniecznie deser a tu w górach często serwuje się tzw. bombolki – pieczone drożdżowe kluski, które polewane są miodem i masłem. Swoją znaczącą pozycję na liście kulinariów Podhala mają góralskie moskole, czyli owsiane placuszki, teraz trochę zapomniane, a dawniej bardzo popularne. Można je tu i ówdzie spotkać w karczmach i sklepach z tradycyjnymi produktami. Pobyt w górach powinien łączyć się z podziwianiem przepięknych krajobrazów górskich, relaksem na świeżym powietrzu ale i zdrowym, bo opartym na wiekowej tradycji posiłku. , Bądź tu jednak mądry, gdy karczm, gospód jak igieł na sośnie. Wybór jest spory, nie zawsze jednak idzie to w parze z jakością.

Górskie specjały

Dużą wiedzę o lokalach i ich specjalnościach daje np. udział w limitowanych seriach programów kulinarnych, gdzie znani i uznani celebryci na wizji doradzają jak wywindować lokal ponad przeciętność.

Dotychczas na Podhalu kuchennym rewolucjom poddało się kilka lokali gastronomicznych i dla większości z nich pomysły, rady i pomoc znanej divy kulinarnej-Pani Magdy Gessler okazały się zbawienne.

Z rad Magdy Gessler skorzystały te z Podhala, czy z korzyścią dla siebie i konsumentów możemy ocenić odwiedzając:

  • Karczma "Obrochtówka" w Zakopanem. Udział w programie "Kuchenne Rewolucje" zaowocował tym, że dziś Obrochtówka serwuje np. świetną baraninę a stolik w sezonie trzeba rezerwować z wyprzedzeniem. Adres- Zakopane, ul. Kraszewskiego 10a,telefon: (18) 20 62 979, (507) 149940.

Lokal ma niezwykłą historię z odcieniem wielkiej polityki ale i sportu też w tle. Jej stuletni rodowód i wpis w rejestrze zabytków, stanowi, że jest wielce ciekawą i przez to warta poznania.

Swoje przyjęcie weselne miała w tym lokalu słynna na cały świat piosenkarka- Anna German. Do częstych bywalców należał Czesław Niemen.


 

  • Lokal prowadzi rodzina o historycznych koneksjach, w tym też tak charakterystyczna postać w annałach lokalu jak znany polski rewolucjonista Julian Marchlewski, który bywał i zamieszkiwał w ówczesnym pensjonacie. Jego osoba położyła się nawet cieniem nad bytem karczmy w czasach realnego socjalizmu.
  • Dla przeciwwagi, w miejscu tym też przebywały i to z upodobaniem takie tuzy z establishmentu kulturalnego II RP jak chociażby Stanisław Witkiewicz, Marian Zaruski, Henryk Sienkiewicz.
  • Karczma nazwę wzięła od rodu Obrochtów, do których należała willa przy ulicy Kraszewskiego. Zbudował ją w roku 1898 Jan Obrochta Bartuś, młodszy brat sławnego góralskiego skrzypka Bartłomieja Obrochty, od którego poszedł rodzinny przydomek tej gałęzi rodu.
  • W czasach PRL zawiadywała nią z mizernym skutkiem G.S. Samopomoc. Mogło być gorzej, bo z racji wspomnianego już Juliana Marchlewskiego, co bardziej krewscy rodzimi działacze quasi-kulturowi, zamierzali przeistoczyć to miejsce w muzeum, którego patronem byłby nie kto inny jak już wspomniany rewolucjonista.
  • Historia działa się tu zawsze. To już tu dla wielu wtajemniczonych konspiratorów, w czasach zaboru austriackiego, różni przedstawiciele wielu opcji politycznych spotykali się i omawiali jedyną istotną jak na owe czasy sprawę- odzyskanie niepodległości przez Polskę.

 

Magda Gessler wymyśliła perpetum mobile dla "Obrochtówki", czyli danie- "jagnięcina pod śniegiem".


Całkiem odmienny styl i rodowód ma restauracja "Absynt" w Nowym Targu.

Prowadzony jest przez młodego restauratora Artura Kreta i jego żonę. Występują tu na zaproszenie Gospodarzy tak atrakcyjni Goście jak: Artur Barciś, Andrzej Grabowski, Alosza Awdiejew, Czesław Mozil-Śpiewa. Tu również czasem można posłuchać Jagody Kret- laureatki III Edycji programu Voice of Poland. 

Adres - ul. Zachemskiego 5 w Nowym Targu. Tel:662 468486.

Restauracja ABSYNT

Tu mamy okazję zasmakować w polędwiczkach z grilla w sosie kurkowym, czy panierowanym schabie z nadzieniem pieczarkowym, tudzież w schabie z grilla z pomidorami, i serem podhalańskim bądź w łopatce jagnięcej z pieczoną papryką i łyczku piołunówki-68% Absyntu, lub też odkryjemy co to "pod śniegiem" się kryje.

Nowotarska restauracja Absynt od 24 lutego b.r. może poszczycić się kolejnym certyfikatem, przyznanym tym razem przez inny autorytet w branży kulinarnej i gastronomicznej. Takim jest stacja telewizyjna Kuchnia+. Uhonorowała ona najbardziej godne polecenia restauracje w całej Polsce i zamknęła pierwszą edycję akcji. 

Wiele lokali doskonale funkcjonuje bez telewizyjnego wsparcia jak chociażby Karczma "Rzym" w Suchej Beskidzkiej, czy "Karcma u Borzanka" w Nowym Targu. Te również stawiają na kunszt i tradycję. 

W Suchej Beskidzkiej słynna karczma "Rzym" stoi, gdzie Pan Twardowski oparł się był sile diabelskiej w osobie Mefistofelesa i jego samowoli. Stylowa karczma o ciekawym wystroju i smacznym menu, dobrze zapadnie w naszej pamięci. 

W Nowym Targu stoi karczma "U Borzanka", w której przez dziesięciolecia goszczono i karmiono podróżnych oraz konie oporządzano i na wszystko oko miano, a słynęła i słynie i z jadła, picia i gościnności. Oba lokale skutecznie rywalizowały w konkursie "Małopolska Trasa Smakoszy".

Udział w takich zmaganiach oznacza być dobrym wśród najlepszych, a inaczej mówiąc, bardziej już fachowo-wejść w krąg certyfikowanych regionalnych karczm Małopolski. Skupiają się w niej 54 karczmy. Najlepsze 42 z nich otrzymały cenne Certyfikaty "Regionalna Karczma Małopolski". Przyznane dyplomy są ważnym dokumentem uprawniającym do używania przez obiekt gastronomiczny plakietki, logotypu identyfikującego akcję oraz umieszczania ich w swoich materiałach informacyjnych i promocyjnych. Wręczono je właśnie m.in. "Karczmie Rzym" w Suchej Beskidzkiej, najstarszej gospodzie Małopolski, ale ma ją też "Karcma U Borzanka" w Nowym Targu. 

Karczma Rzym-Sucha Beskidzka Podhale

W różnorodności siła, a z tym w górach nie ma problemu, co powoduje, że dobrze czują się tu przedstawiciele innych nacji, którzy za sprawą zrządzenia losu ten właśnie skrawek polskiej ziemi wybrali na swój nowy dom.

Na kulinarnej mapie miasta Nowy Targ działa ciekawy lokal o dźwięcznej acz egzotycznej nazwie "El Mariachi". Tu od kilku lat skutecznie konkuruje z innymi o ambitnego klienta. Usytuowany na obrzeżach Rynku, przy ul.Słowackiego 15 w Nowym Targu, kusi oryginalną kuchnią meksykańską. Oryginalna, bo prowadzoną przez rodowitego Meksykanina imieniem Jose. Zjemy tu specjały kuchni meksykańskiej jak chociażby słynne Burrito, czy też Quesadillas, Tortilla, które są niepowtarzalne. Do serwowanych tu koktajli należy m.in słynna Margarita składająca się z odpowiednich proporcji tequili, pomarańczowego likieru i soku z cytryny lub słynna Piňa colada, na którą składają się w tajemnych ilościach i sposobie mieszane kokosowe mleczko, sok z ananasa, rum. Niewielki lokal ma unikalna atmosferę i cieszy się dużym acz zrozumiałym wzięciem.Adres- Nowy Targ ul. Plac Słowackiego 15. Tel 532436429.

El.Mariachi - Podhale Nowy Targ

Meksyk, chociaż daleki, to obecny w naszej świadomości jest od dawna. Nie do końca zdając sobie z tego sprawę, nucimy czasem coś na wzór piosenki z czasów wojny "Teraz jest wojna", która ma właśnie rodowód meksykański. To kompozycja pt. "Cielito lindo"- i jest bardzo popularną w Meksyku piosenką o miłości, napisaną przez muzyka i kompozytora Quirino Mendozę y Cortés. 

Przebywając w górach, właśnie chociażby z okazji wakacji można wpaść do jednej z tych wyróżnionych certyfikatem "Regionalna Karczma Małopolski” i poznać kunszt tamtejszych szefów kuchni.

  • Restauracja "Gazdowo Kuźnia" Zakopane
  • Karczma "Kmicic" Zakopane
  • "Karcma Po Zbóju Zakopane"
  • Restauracja "Stek Chałupa" Zakopane
  • Restauracja "Staro Izba" Zakopane
  • Karczma "Przy młynie" Zakopane
  • Karczma Regionalna "Biały Potok"Zakopane
  • Karczma "Sabała"Zakopane
  • Karczma "Rąbanica" Poronin
  • "Karcma U Borzanka" Nowy Targ
  • "Karczma Pienińska"Szczawnica
  • Restauracja "Bacówka"Jaworki
  • Restauracja "Dwór Niedzica"
  • Restauracja "U Szperlinga"Czorsztyn
  • "Bartna chata" Stróże
  • "Karczma Zapiecek" Zakopane
  • Karczma Widokowa "Szymkówka" Bukowina T.
  • Karczma Restauracja "Litworowy Staw" Białka T.
  • Karczma "U Walusia" Krościenko n/Dunajcem.

Karczmy Podhala 

Zdrowo jeść, to znaczy zdrowym być, czego wszystkim z serca życzymy.

 

  • Więcej o atrakcjach z gór dowiesz się czytając nasze artykuły: 

Podhale Przewodnik

Podhale Noclegi

Podhale Restauracje

Góry zdjęcia

 

Liczymy na Państwa fotografie z Waszych wojaży po Podhalu. 
Skomentuj i podziel się tym artykułem z innymi na  - dziękujemy. 

Polecamy lekturę tekstów o Pieninach i Podhalu

 

Źródło:
kuchnianawzgorzu.pl/malopolanie-gotuja
gazetakrakowska.pl

Jacek Grzesiak

 


Rozkład jazdy


Noclegi

Zajazd BiałczańskiZajazd Białczański
Białka Tatrzańska / Nocleg i Restauracja
NASZ ZAJAZD JEST PRZYJAZNY DLA MOTOCYKLISTÓW,
Kinga Hotel WellnessKinga Hotel Wellness
Czorsztyn / Nocleg i Restauracja
Luksusowy, orientalny hotel z basenem, o niepowtarzalnym klimacie ...
Górski Ośrodek Wczasowy ZbójnikGórski Ośrodek Wczasowy Zbójnik
Murzasichle / Nocleg
Murzasichle to malownicza miejscowość położona w pobliżu Zakopanego.
Restauracje

Karczma Pizzeria przy MościeKarczma Pizzeria przy Moście
Szaflary / Nocleg i Restauracja
Jest to obiekt gastronomiczno-rekreacyjny usytuowany w malowniczej górskiej
Karczma BacaKarczma Baca
Poronin / Restauracja
Nie zapomnieliśmy o tym, że ostre górskie powietrze niezwykle wzmaga apetyt,
Hotel Willa Pod SkoczniąHotel Willa Pod Skocznią
Zakopane / Nocleg i Restauracja
Wspaniały klimat i doskonała lokalizacja to nasz największy atut.

Warto przeczytać

E-kartki góry