IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Duszona jagnięcina - Jagnięco duska

2015-04-29 //Wstecz
Sprawdzony przepis na jagnięcinę - niewiele składników a smak niezapomniany. Gwarantujemy, że duszona jagnięcina trafi do gustu każdego smakosza.
 
Składniki:
2 kilogramy jagnięciny,
0,5 kilograma podgardla,
5 cebul,
2 kilogramy obranych ziemniaków  – surowych,
sól, pieprz, rozmaryn, lubczyk, majeranek.

Mięso należy lekko rozbić tłuczkiem a podgardle pokroić. Ziemniaki i cebulę należy pokroić w średnie plastry.
Następnie należy przygotować brytfankę i układać warstwowo zaczynając od podgardla, później ziemniaki, plastry mięsa, cebule i na końcu posypać solą, pieprzem i drobnymi listeczkami rozmarynu i majeranku. Przekładać  do momentu, aż wyczerpią się składniki. Na wierzch powinniśmy dać plastry podgardla. Przykryć i piec w piekarniku 40 minut.
 
Przepisy na inne dania z jagnięciny i nie tylko dostępne w dziale kuchnia Podhala. Polecamy!
 


Rozkład jazdy


Noclegi

Hotel JanHotel Jan
Szczawnica / Nocleg
Przestronne pokoje, drewniane meble, obrazy największych mistrzów malarstwa
Willa PokusaWilla Pokusa
Szczawnica / Nocleg
Willa Pokusa oraz Pokusa I znajdują się w samym centrum Szczawnicy.
Zajazd Pod ChmurkąZajazd Pod Chmurką
Rabka Zdrój / Nocleg i Restauracja
Ten zakątek to znakomite miejsce na wypoczynek rodzinny i indywidualny.
Restauracje

Karczma AngelikaKarczma Angelika
Murzasichle / Restauracja
Szałas regionalny. Organizujemy pieczenie barana, prosiaka przy muzyce.
Hotel LitworHotel Litwor
Zakopane / Nocleg i Restauracja
Kameralny, luksusowy, butikowy hotel w Zakopanem…
Pensjonat, Restauracja NowakPensjonat, Restauracja Nowak
Łapsze Niżne / Nocleg i Restauracja
Pensjonat i Restauracja „Nowak” położony jest w centrum malowniczego regionu

Warto przeczytać

E-kartki góry