IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Góralskie bułeczki

2015-04-29 //Wstecz
Przepis na przepyszne drożdżowe góralskie bułeczki nadziewane bryndzą. Do przygotowania tego przysmaku potrzebne będzie:     
 
Ciasto:     
 
 
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży  
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
szczypta soli

Farsz:

    
40 dag bryndzy
1 cebula
1 łyżka kminku
1 jajko
1-2 łyżki śmietany
1 łyżka masła
    
Przygotowanie ciasta drożdżowego nie jest skomplikowane. Najpierw należy drożdże rozetrzeć z cukrem i 1- 2 łyżkami ciepłej wody. Połowę mąki zalać 2 szklankami ciepłej, przegotowanej wody i połączyć z drożdżami oraz dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle. Bryndzę utrzeć ze śmietaną, jajkami i kminkiem. Wymieszać z cebulą, przestudzić.
    
Pozostałą mąkę i sól dodać do zaczynu, wyrobić lśniące, gładkie ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia.  Przygotować blachę i natłuścić ją. Z ciasta formować niewielkie, grube placuszki. Ułożyć je na blasze, posmarować masłem. W placuszkach zrobić wgłębienia, wypełnić farszem. Piec  40 min w temperaturze 200 stopni.
Rozkład jazdy


Noclegi

Hotel TatraHotel Tatra
Zakopane / Nocleg
Trzygwiazdkowy Hotel Tatra zaprasza.
Dom wypoczynkowy MarynaDom wypoczynkowy Maryna
Białka Tatrzańska / Nocleg
Oferujemy Państwu komfortowy wypoczynek w Białce Tatrzańskiej.Nasze kwatery
WeronikaWeronika
Poronin / Nocleg
"Weronika" to miejsce idealne dla kolonistów. Miła obsługa, świetna okolica
Restauracje

Karcma u BorzankaKarcma u Borzanka
Nowy Targ / Restauracja
Hej, popijoj, popijoj, Borzanka nie mijoj!
Restauracja Pizzeria VivaldiRestauracja Pizzeria Vivaldi
Poronin / Restauracja
Pizza z widokiem na Tatry!
Hotel Willa Pod SkoczniąHotel Willa Pod Skocznią
Zakopane / Nocleg i Restauracja
Wspaniały klimat i doskonała lokalizacja to nasz największy atut.

Warto przeczytać

E-kartki góry