IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Pikantny placek z bryndzą

2015-04-29 //Wstecz
Podhale to nie tylko oscypki ale także inne sery. Dzisiaj specjalnie dla wielbicieli ostrzejszych smaków, przepis na pikantne placki z bryndzą.
Masa z bryndzy:
 
 
500 g bryndzy
2 żółtka
50 ml słodkiej śmietany
2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
 
Ciasto:
 
 
500 g mąki
80 g masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Olej i bułka tarta lub pergamin do wyłożenia blachy
 
Przygotowanie:
 
 
Bryndzę, żółtka, śmietanę i przyprawy należy wymieszać na jednolitą masę. Gdy masa będzie już gotowa można przystąpić do przygotowania ciasta. Mąkę rozdrobić z masłem i mlekiem oraz proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na grubość około pół centymetra. Wysmarować blachę olejem i posypać bułką tartą lub wyłożyć pergaminem. Na tak przygotowanej blasze ułożyć ciasto, a następnie rozsmarować masę z bryndzy. Można także posypać placek po wierzchu mielonym kminkiem. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20-25 minut.


Rozkład jazdy


Noclegi

Willa MirwaWilla Mirwa
Zakopane / Nocleg
Willa Mirwa zaprasza.
Willa u KośleWilla u Kośle
Zakopane / Nocleg
Willa u Kośle zaprasza.
Pensjonat Zbójecki DwórPensjonat Zbójecki Dwór
Bukowina Tatrzańska / Nocleg
Zbójecki Dwór zaprasza.
Restauracje

Hotel LitworHotel Litwor
Zakopane / Nocleg i Restauracja
Kameralny, luksusowy, butikowy hotel w Zakopanem…
Karczma PolaniorkaKarczma Polaniorka
Biały Dunajec / Restauracja
Karczma Hanka Hotel Skalny Dworek ***Karczma Hanka Hotel Skalny Dworek ***
Nowy Targ / Nocleg i Restauracja
"Karczma Hanka" w swoim zamyśle ma łączyć tradycyjne wartości kuchni regiona

Warto przeczytać

E-kartki góry