IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Gołąbki z kaszą jęczmienną

2015-04-29 //Wstecz
Przedstawiamy pomysł na gołąbki z kaszą jęczmienną. Jeżeli znacie tylko tradycyjny przepis z ryżem musicie koniecznie spróbować naszej propozycji.
Do przyrządzenia gołąbków potrzebne jest:
 
1 duża główka białej kapusty
1 duża cebula
1 łyżka masła
600 g kaszy jęczmiennej
700 g zmielonej wieprzowiny, jagnięciny lub baraniny
1 szklanka kwaśnicy (soku spod kiszonej kapusty)
1 szklanka bulionu
3-4 ząbki czosnku
łyżeczka majeranku
pieprz i sól

Przygotowanie:

Na początku należy ugotować kaszę na pół twardo w dużej ilości osolonej wody a następnie dokładnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy drobno i zarumieniamy na maśle. Tak przyrządzoną cebulę przekładamy do miski i dodajemy kaszę, zmielone mięso, zgnieciony czosnek i przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie mieszamy i powstaje nam farsz.

Teraz czas na kapustę. Wycinamy z niej głąb i następnie sparzamy ją we wrzątku. Teraz znacznie łatwiej będzie nam zdjąć liście. Cześć najprawdopodobniej uszkodzimy podczas zdejmowania, ale je też wykorzystamy, dlatego odkładamy je na osobną kupkę. Przygotowujemy garnek lub brytfankę, której dno wyścielamy połową uszkodzonych liści kapusty. Na pozostałe liście kładziemy farsz i zwijamy je, a następnie układamy ciasno w naczyniu. Gdy skończymy zwijanie i układanie na wierzchu kładziemy resztę uszkodzonych liści. Całość polewamy kwaśnicą i bulionem, przykrywany pokrywką i pieczemy przez około 2 godziny w piecu nagrzanym do 160 stopni.


Rozkład jazdy


Noclegi

Willa MirwaWilla Mirwa
Zakopane / Nocleg
Willa Mirwa zaprasza.
Zajazd Czorsztyński Motel - RestauracjaZajazd Czorsztyński Motel - Restauracja
Maniowy / Nocleg i Restauracja
Motel znajduje się nad nowopowstałym Zalewem Czorsztyńskim
Hotel ZbójnicówkaHotel Zbójnicówka
Bukowina Tatrzańska / Nocleg
Nowoczesny Hotel*** Zbójnicówka znajduje się w malowniczej miejscowości...
Restauracje

Karczma AngelikaKarczma Angelika
Murzasichle / Restauracja
Szałas regionalny. Organizujemy pieczenie barana, prosiaka przy muzyce.
Hotel Nawigator***.Hotel Nawigator***.
Szczawnica / Nocleg i Restauracja
Hotel Nawigator*** to komfortowy obiekt wypoczynkowo-konferencyjny.
Karcma u BorzankaKarcma u Borzanka
Nowy Targ / Restauracja
Hej, popijoj, popijoj, Borzanka nie mijoj!

Warto przeczytać

E-kartki góry