IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Moskol

2015-04-29 //Wstecz
Nazwa potrawy pochodzi od rosyjskich jeńców, którzy pojawili się na Podhalu w czasie I Wojny Światowej. Piekli oni placki na paleniskach przykrytych blachą.
 
Placek posmarowany masłem z powodzeniem może zastąpić chleb. Przygotowanie placków nie jest skomplikowane.
 
Potrzebne jest: 1 kg ziemniaków 1 łyżka soli 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka 1/2 kg mąki.

Przygotowanie:

Ziemniaki należy ugotować, a następnie zemleć lub bardzo dobrze pognieść. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki, soli i maślanki lub kwaśnego mleka. Ciasto należy wyrobić na stolnicy, a następnie formować z niego owalne placki o grubości około 1-3 cm i średnicy około 6-10 cm. Placki należy piec na blaszce na wolnym ogniu (pod kuchnią palić drewnem). Podawać z boczkiem gotowanym, z masłem lub bryndzą. Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły.

 
 

Rozkład jazdy


Noclegi

U ZiomkaU Ziomka
Murzasichle / Nocleg
Zapraszamy serdecznie do naszego ośrodka położonego wśród malowniczych Tatr.
Hotel JanHotel Jan
Szczawnica / Nocleg
Przestronne pokoje, drewniane meble, obrazy największych mistrzów malarstwa
MicherdaMicherda
Niedzica / Nocleg
Ośrodek położony jest w malowniczym regionie Spisza. W bliskiej odległości m
Restauracje

Willa TatryWilla Tatry
Kościelisko / Nocleg i Restauracja
Willa Tatry to miejsce wyjątkowe, magiczne, powstałe z pragnienia podzieleni
Tatrzański BórTatrzański Bór
Małe Ciche / Restauracja
Małe Ciche to jedna z najmniejszych wsi na Podhalu.
WILLA MARTAWILLA MARTA
Szczawnica / Nocleg i Restauracja
To najciekawszy budynek pod względem architektonicznym w Szczawnicy.

Warto przeczytać

E-kartki góry