IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Moskol

2015-04-29 //Wstecz
Nazwa potrawy pochodzi od rosyjskich jeńców, którzy pojawili się na Podhalu w czasie I Wojny Światowej. Piekli oni placki na paleniskach przykrytych blachą.
 
Placek posmarowany masłem z powodzeniem może zastąpić chleb. Przygotowanie placków nie jest skomplikowane.
 
Potrzebne jest: 1 kg ziemniaków 1 łyżka soli 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka 1/2 kg mąki.

Przygotowanie:

Ziemniaki należy ugotować, a następnie zemleć lub bardzo dobrze pognieść. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki, soli i maślanki lub kwaśnego mleka. Ciasto należy wyrobić na stolnicy, a następnie formować z niego owalne placki o grubości około 1-3 cm i średnicy około 6-10 cm. Placki należy piec na blaszce na wolnym ogniu (pod kuchnią palić drewnem). Podawać z boczkiem gotowanym, z masłem lub bryndzą. Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły.

 
 

Rozkład jazdy


Noclegi

Hotel RysyHotel Rysy
Zakopane / Nocleg
Pięciogwiazdkowy Hotel Rysy zaprasza.
Hotel Śpiący RycerzHotel Śpiący Rycerz
Zakopane / Nocleg
Hotel Śpiący Rycerz położony jest u podnóża Giewontu.
DOM WYPOCZYNKOWY GALICADOM WYPOCZYNKOWY GALICA
Poronin / Nocleg
Witamy Was u podnóża Tatr schylamy się bardzo nisko.
Restauracje

Folwark Stara WiniarniaFolwark Stara Winiarnia
Mszana Dolna / Nocleg i Restauracja
ZAPRASZAMY PAŃSTWA SERDECZNIE W NASZE HISTORYCZNE, ZABYTKOWE PROGI!
Hotel Sichlański DworekHotel Sichlański Dworek
Murzasichle / Nocleg i Restauracja
Warto skorzystać z oferty łączącej klasykę,funkcjonalność,prostotę i wygodę.
Restauracja Staro IzbaRestauracja Staro Izba
Zakopane / Restauracja
Bar przy bielonym piecu, kominek i wiele góralskich sprzętów.

Warto przeczytać

E-kartki góry