IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Moskol

2015-04-29 //Wstecz
Nazwa potrawy pochodzi od rosyjskich jeńców, którzy pojawili się na Podhalu w czasie I Wojny Światowej. Piekli oni placki na paleniskach przykrytych blachą.
 
Placek posmarowany masłem z powodzeniem może zastąpić chleb. Przygotowanie placków nie jest skomplikowane.
 
Potrzebne jest: 1 kg ziemniaków 1 łyżka soli 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka 1/2 kg mąki.

Przygotowanie:

Ziemniaki należy ugotować, a następnie zemleć lub bardzo dobrze pognieść. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki, soli i maślanki lub kwaśnego mleka. Ciasto należy wyrobić na stolnicy, a następnie formować z niego owalne placki o grubości około 1-3 cm i średnicy około 6-10 cm. Placki należy piec na blaszce na wolnym ogniu (pod kuchnią palić drewnem). Podawać z boczkiem gotowanym, z masłem lub bryndzą. Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły.

 
 

Rozkład jazdy


Noclegi

U ChramcaU Chramca
Białka Tatrzańska / Nocleg i Restauracja
Szukasz noclegu w Białce Tatrzańskiej? Dobrze trafiłeś.
Karczma Hanka Hotel Skalny Dworek ***Karczma Hanka Hotel Skalny Dworek ***
Nowy Targ / Nocleg i Restauracja
"Karczma Hanka" w swoim zamyśle ma łączyć tradycyjne wartości kuchni regiona
Pensjonat DanutaPensjonat Danuta
Biały Dunajec / Nocleg
Naszym gościom oferujemy pobyt w komfortowych pokojach 1, 2, 3 i 4-o osobowy
Restauracje

Karcma U WróblaKarcma U Wróbla
Bukowina Tatrzańska / Restauracja
"Karcma u Wróbla" to 80 lat tradycyjnej domowej kuchni.
Karczma Hanka Hotel Skalny Dworek ***Karczma Hanka Hotel Skalny Dworek ***
Nowy Targ / Nocleg i Restauracja
"Karczma Hanka" w swoim zamyśle ma łączyć tradycyjne wartości kuchni regiona
Restauracja Pizzeria VivaldiRestauracja Pizzeria Vivaldi
Poronin / Restauracja
Pizza z widokiem na Tatry!

Warto przeczytać

E-kartki góry