IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Udziec barani marynowany w kwaśnym mleku

2015-04-29 //Wstecz
Baranina to prawdziwy przysmak Górali. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na udziec barani marynowany w kwaśnym mleku.

Składniki:
 
-udziec barani
-100 g wędzonej słoniny
-główka czosnku
-2 szklanki kwaśnego mleka
-łyżka masła
-łyżka oliwy
-sól
 
Przygotowanie:

Rozpoczynam od pokrojenia słoniny w niewielkie słupki oraz połowy czosnku w piórka. Następnie nożem o wąskim i ostrym ostrzu należy zrobić w mięsie niewielkie otwory, w każdy wepchnąć słupek słoniny i piórko czosnku. Równomiernie naszpikowany udziec natrzeć pozostałym, uprzednio zgniecionym czosnkiem, włożyć do miski i zalać kwaśnym mlekiem. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.
Po 24 godzinach mięso wyjąć z zalewy, wytrzeć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą. W brytfance rozgrzać  oliwę z masłem, obsmażyć udziec na ostrym ogniu ze wszystkich stron, podlać odrobiną wody, przykryć i przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 2 godzin często podlewając sosem spod pieczenia, a w razie potrzeby podlać nieco wodą.

 
 

Rozkład jazdy


Noclegi

Pensjonat Willa DziubasPensjonat Willa Dziubas
Białka Tatrzańska / Nocleg
Jeżeli pragniecie spędzić urlop wśród pięknej przyrody.
Rezydencja SienkiewiczówkaRezydencja Sienkiewiczówka
Zakopane / Nocleg
Rezydencja Sienkiewiczówka jest położona w zacisznej części Zakopanego.
OSW LIMBAOSW LIMBA
Poronin / Nocleg
Serdecznie zapraszamy na noclegi, konferencje, szkolenia, spodkania integrac
Restauracje

Restauracja U StudniaraRestauracja U Studniara
Murzasichle / Restauracja
Wyśmienita kuchnia polska i włoska, sale o niepowtarzalnym wystroju...
Pensjonat i restauracja Pod StancyjomPensjonat i restauracja Pod Stancyjom
Ząb / Nocleg i Restauracja
Nasz obiekt znajduje się w centrum Bukowiny Tatrzańskiej.
Karcma po ZbójuKarcma po Zbóju
Zakopane / Restauracja
Największa restauracja regionalna na Krupówkach.

Warto przeczytać

E-kartki góry