IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Udziec barani marynowany w kwaśnym mleku

2015-04-29 //Wstecz
Baranina to prawdziwy przysmak Górali. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na udziec barani marynowany w kwaśnym mleku.

Składniki:
 
-udziec barani
-100 g wędzonej słoniny
-główka czosnku
-2 szklanki kwaśnego mleka
-łyżka masła
-łyżka oliwy
-sól
 
Przygotowanie:

Rozpoczynam od pokrojenia słoniny w niewielkie słupki oraz połowy czosnku w piórka. Następnie nożem o wąskim i ostrym ostrzu należy zrobić w mięsie niewielkie otwory, w każdy wepchnąć słupek słoniny i piórko czosnku. Równomiernie naszpikowany udziec natrzeć pozostałym, uprzednio zgniecionym czosnkiem, włożyć do miski i zalać kwaśnym mlekiem. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.
Po 24 godzinach mięso wyjąć z zalewy, wytrzeć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą. W brytfance rozgrzać  oliwę z masłem, obsmażyć udziec na ostrym ogniu ze wszystkich stron, podlać odrobiną wody, przykryć i przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 2 godzin często podlewając sosem spod pieczenia, a w razie potrzeby podlać nieco wodą.

 
 

Rozkład jazdy


Noclegi

Hotel Sichlański DworekHotel Sichlański Dworek
Murzasichle / Nocleg i Restauracja
Warto skorzystać z oferty łączącej klasykę,funkcjonalność,prostotę i wygodę.
Willa MagnatWilla Magnat
Białka Tatrzańska / Nocleg
Serdecznie zapraszamy na wypoczynek do Villi Magnat położonej w Białce T.
PENSJONAT BORUTAPENSJONAT BORUTA
Zakopane / Nocleg
Pensjonat Boruta położony jest w centrum Zakopanego.
Restauracje

Zajazd BiałczańskiZajazd Białczański
Białka Tatrzańska / Nocleg i Restauracja
NASZ ZAJAZD JEST PRZYJAZNY DLA MOTOCYKLISTÓW,
Willa TatryWilla Tatry
Kościelisko / Nocleg i Restauracja
Willa Tatry to miejsce wyjątkowe, magiczne, powstałe z pragnienia podzieleni
Pizzeria Restauracja PrimaveraPizzeria Restauracja Primavera
Nowy Targ / Restauracja
Restauracja, pizzeria, pub

Warto przeczytać

E-kartki góry