IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Udziec barani marynowany w kwaśnym mleku

2015-04-29 //Wstecz
Baranina to prawdziwy przysmak Górali. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na udziec barani marynowany w kwaśnym mleku.

Składniki:
 
-udziec barani
-100 g wędzonej słoniny
-główka czosnku
-2 szklanki kwaśnego mleka
-łyżka masła
-łyżka oliwy
-sól
 
Przygotowanie:

Rozpoczynam od pokrojenia słoniny w niewielkie słupki oraz połowy czosnku w piórka. Następnie nożem o wąskim i ostrym ostrzu należy zrobić w mięsie niewielkie otwory, w każdy wepchnąć słupek słoniny i piórko czosnku. Równomiernie naszpikowany udziec natrzeć pozostałym, uprzednio zgniecionym czosnkiem, włożyć do miski i zalać kwaśnym mlekiem. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.
Po 24 godzinach mięso wyjąć z zalewy, wytrzeć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą. W brytfance rozgrzać  oliwę z masłem, obsmażyć udziec na ostrym ogniu ze wszystkich stron, podlać odrobiną wody, przykryć i przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 2 godzin często podlewając sosem spod pieczenia, a w razie potrzeby podlać nieco wodą.

 
 

Rozkład jazdy


Noclegi

Pensjonat Willa DziubasPensjonat Willa Dziubas
Białka Tatrzańska / Nocleg
Jeżeli pragniecie spędzić urlop wśród pięknej przyrody.
Hotel LiptakówkaHotel Liptakówka
Białka Tatrzańska / Nocleg i Restauracja
Mamy zaszczyt zaprosić Państwa komfortowego Hotelu Liptakówka.
PENSJONAT JURKOWSKIPENSJONAT JURKOWSKI
Ochotnica / Nocleg
Specjalizujemy się w obsłudze całorocznego wypoczynku dla dzieci i młodzieży
Restauracje

Pensjonat PstrągPensjonat Pstrąg
Łopuszna / Nocleg i Restauracja
To jedyna na Podhalu restauracja, oferująca ryby z własnej hodowli.
Pensjonat Restauracja Białka WidokPensjonat Restauracja Białka Widok
Białka Tatrzańska / Nocleg i Restauracja
Pokoje Gościnne BIAŁKA WIDOK znajdują się na wzgórzu KORKOSZÓWKA.
Hotel LiptakówkaHotel Liptakówka
Białka Tatrzańska / Nocleg i Restauracja
Mamy zaszczyt zaprosić Państwa komfortowego Hotelu Liptakówka.

Warto przeczytać

E-kartki góry