IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Ryba po podhalańsku

2015-04-29 //Wstecz
Przepis dla tych, którzy chcą odpocząć od potraw mięsnych i spróbować rybnych przysmaków z Podhala.

Do przygotowania ryby po podhalańsku potrzebne będzie:

• 800 g filetów z ryby
• 3 ziemniaki
• kawałek selera
• 100 g marchwi
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 70 g suszonych śliwek
• 2 łyżki śmietany
• 150 ml gęstego soku pomidorowego
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• sok z połowy cytryny
• 2 łyżki mąki
• 2 łyżki masła
• 40 ml oleju
• sól, pieprz
 
Przygotowanie:

Na początku moczymy śliwki, osączamy a następnie kroimy w paski. Ryby myjemy, osuszamy i skrapiamy cytryną, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Obieramy marchew i ziemniaki oraz kroimy w plastry, selera w kostkę, a cebulę w pół plastry. Warzywa smażymy w brytfance na łyżce oleju i pod koniec dodajemy masło i pokrojone śliwki. Na jarzynach układamy rybę i zalewamy potrawę sokiem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Zapiekamy przez 10- 15 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 
 

Rozkład jazdy


Noclegi

Willa u KośleWilla u Kośle
Zakopane / Nocleg
Willa u Kośle zaprasza.
Hotel Willa Pod SkoczniąHotel Willa Pod Skocznią
Zakopane / Nocleg i Restauracja
Wspaniały klimat i doskonała lokalizacja to nasz największy atut.
Pensjonat DanutaPensjonat Danuta
Biały Dunajec / Nocleg
Naszym gościom oferujemy pobyt w komfortowych pokojach 1, 2, 3 i 4-o osobowy
Restauracje

Karcma u BorzankaKarcma u Borzanka
Nowy Targ / Restauracja
Hej, popijoj, popijoj, Borzanka nie mijoj!
Hotel Sichlański DworekHotel Sichlański Dworek
Murzasichle / Nocleg i Restauracja
Warto skorzystać z oferty łączącej klasykę,funkcjonalność,prostotę i wygodę.
Karczma AngelikaKarczma Angelika
Murzasichle / Restauracja
Szałas regionalny. Organizujemy pieczenie barana, prosiaka przy muzyce.

Warto przeczytać

E-kartki góry