IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Tatrzański kociołek

2015-04-29 //Wstecz
Przepis dla miłośników dań jednogarnkowych.
 
Do przygotowania tatrzańskiego kociołka potrzebne będzie;
 
1. Składniki:
 
 
800 g baraniny,
1 duża cebula,
1 łyżka smalcu,
1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
1 łyżeczka kminku,
3 ząbki czosnku,
2 zielone papryki,
5 średnich ziemniaków,
2 dojrzałe pomidory,woda,sól, pieprz.
 
2. Przygotowanie
 
 
Cebulę kroimy dość drobno, a następnie musimy zezłocić ją na smalcu. Gdy już będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy pół szklanki wody. Garnek znów stawiamy na ogniu i czekamy aż wszystko się zagotuje. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, kminek i zmiażdżone ząbki czosnku oraz solimy. Przykrywamy garnek i dusimy wszystko przez około 1.5 godziny na małym ogniu. W razie potrzeby podlewamy wodą. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną paprykę i obrane ze skórki oraz również pokrojone pomidory. Dolewamy około szklanki wody i gotujemy do miękkości, na końcu doprawiając do smaku solą i pieprzem.

 
Smacznego!
 

Rozkład jazdy


Noclegi

Pensjonat Pizzeria AmicusPensjonat Pizzeria Amicus
Zakopane / Nocleg i Restauracja
Amicus położony jest w spokojnej okolicy, w sąsiedztwie popularnych szlaków.
Hotel Śpiący RycerzHotel Śpiący Rycerz
Zakopane / Nocleg
Hotel Śpiący Rycerz położony jest u podnóża Giewontu.
Kinga Hotel WellnessKinga Hotel Wellness
Czorsztyn / Nocleg i Restauracja
Luksusowy, orientalny hotel z basenem, o niepowtarzalnym klimacie ...
Restauracje

Pensjonat Restauracja Białka WidokPensjonat Restauracja Białka Widok
Białka Tatrzańska / Nocleg i Restauracja
Pokoje Gościnne BIAŁKA WIDOK znajdują się na wzgórzu KORKOSZÓWKA.
Jazz BarJazz Bar
Szczawnica / Restauracja
Dworek Gościnny w Szczawnicy oferuje restaurację Jazz Bar.
Restauracja włoska Villa ToscanaRestauracja włoska Villa Toscana
Nowy Targ / Restauracja
Prawdziwa Włoska Restauracja w Polsce

Warto przeczytać

E-kartki góry