IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Tatrzański kociołek

2015-04-29 //Wstecz
Przepis dla miłośników dań jednogarnkowych.
 
Do przygotowania tatrzańskiego kociołka potrzebne będzie;
 
1. Składniki:
 
 
800 g baraniny,
1 duża cebula,
1 łyżka smalcu,
1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
1 łyżeczka kminku,
3 ząbki czosnku,
2 zielone papryki,
5 średnich ziemniaków,
2 dojrzałe pomidory,woda,sól, pieprz.
 
2. Przygotowanie
 
 
Cebulę kroimy dość drobno, a następnie musimy zezłocić ją na smalcu. Gdy już będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy pół szklanki wody. Garnek znów stawiamy na ogniu i czekamy aż wszystko się zagotuje. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, kminek i zmiażdżone ząbki czosnku oraz solimy. Przykrywamy garnek i dusimy wszystko przez około 1.5 godziny na małym ogniu. W razie potrzeby podlewamy wodą. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną paprykę i obrane ze skórki oraz również pokrojone pomidory. Dolewamy około szklanki wody i gotujemy do miękkości, na końcu doprawiając do smaku solą i pieprzem.

 
Smacznego!
 

Rozkład jazdy


Noclegi

Willa TatryWilla Tatry
Kościelisko / Nocleg i Restauracja
Willa Tatry to miejsce wyjątkowe, magiczne, powstałe z pragnienia podzieleni
Zajazd BiałczańskiZajazd Białczański
Białka Tatrzańska / Nocleg i Restauracja
NASZ ZAJAZD JEST PRZYJAZNY DLA MOTOCYKLISTÓW,
PENSJONAT JURKOWSKIPENSJONAT JURKOWSKI
Ochotnica / Nocleg
Specjalizujemy się w obsłudze całorocznego wypoczynku dla dzieci i młodzieży
Restauracje

Karczma HAJDUKKarczma HAJDUK
Niedzica / Restauracja
Pamiętaj HAJDUK pod zamkiem w Niedzicy to najsłynniejsza Karczma w okolicy.
Restauracja WiniarscyRestauracja Winiarscy
Nowy Targ / Restauracja
Hotel LitworHotel Litwor
Zakopane / Nocleg i Restauracja
Kameralny, luksusowy, butikowy hotel w Zakopanem…

Warto przeczytać

E-kartki góry