IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Z górskiego pola na Twój stół

2015-04-17 //Wstecz
Z górskiego pola na Twój stółNa płycie Rynku zostały zaprezentowane stoiska ze zdrową żywnością i lokalnymi produktami, w tym pieczywo, serki, moskole, wędliny, ale i oferta góralskich gospodarstw agroturystycznych ze swoimi produktami i kół gospodyń z okolicznych sołectw.


Przez żołądek do serca, tak zdobywało się uznanie, szacunek, poważanie ale też i uczucie. Nie inaczej jest w górach, gdzie przywiązanie do tradycji, to nic innego jak przede wszystkim kultywowanie zdrowego sposobu życia. Tak też w regionie Podhala podchodzi do odwiedzających góry Gości racząc ich zdrowym i smacznym jadłem opartym na tradycyjnej recepturze. 


Oglądając czasem stare ryciny przedstawiające wiejskie pejzaże zauważymy, że wiele z podmiejskich miejscowości dysponuje charakterystyczne budowle, w których mieściły się wiejskie karczmy, gospody pełniące też rolę swoistych zajazdów. Podawano tu miejscowe specjały w zależności od regionu. Dawnych karczm z ich specyficznym klimatem i sposobem przyjmowania gości nie sposób zastąpić współczesnymi lokalami gastronomicznymi nawet o najbardziej wyszukanym wystroju nawiązującym do tradycji. Chociażby dlatego, że nie ma już niestety Jankiela i Jemu podobnych. A jednak wspomnienia o karczmach sprzed wieków nadal żyją, odtwarzane i pielęgnowane przez regionalistów, etnografów i pasjonatów, malarzy czy scenarzystów też. 

Z pola na stół Nowy Targ

Obrazów rodem z Podhala jak chociażby "Janosika" poza TV już nie zobaczymy, bo i cesarskich nie ma a i hrabia z margrabią przepadli już z hajdukami na zawsze, to jednak są jeszcze pewne miejsca na Podhalu, gdzie kultywuje się tradycje kulinarne na wzór tych z lat już dawno minionych. One są i nadal drzemią w ludzkiej pamięci. Przywiązanie do tradycyjnej kuchni szczególnie silne jest na Podhalu. Mając swobodny dostęp do nieprzebranych zasobów współczesnych produktów żywnościowych, pędząc z dnia na dzień, nie zawsze udaje nam się oprzeć na tych zdrowych, które spożywać powinniśmy. Z czystego pola na stół, to zdaje się prosta droga, która powinna dotyczyć tego co natura daje nam w darze. 

Stoisko RanczoLotu

Jakkolwiek na jedzenie by nie patrzeć, to jest ono "paliwem" dla naszego organizmu i w zależności od tego co zjemy, to takie dostarczamy organizmowi produkty wartościowe, w naturalny sposób podkręcając naszą energię życiową i siły witalne lub przyjmiemy produkty, które chwilowo zaspokoją głód ale równocześnie będą mało atrakcyjne pod względem wartości odżywczych- będą po prostu puste. Braki takie prędzej czy później odbiją się na zdrowiu. W najprostszej i najłagodniejszej postaci będzie to popularna zgaga, niestrawność, w gorszym razie owrzodzenie. 

Uczniowie ZST w Nowym Targu

Najważniejsza jest świeżość produktów i ich naturalne pochodzenie, taki też zbiór i przetwórstwo. Specjaliści od zdrowego żywienia informują, że nasz organizm najlepiej czuje się, gdy spożywamy produkty wyhodowane w promieniu do 300 km od naszego siedliska. To tu właśnie, w naszym naturalnej otulinie, czujemy się najlepiej i najbezpieczniej. To nasza naturalna biosfera. Jesteśmy tylko jednym z elementów świata przyrody. Przykładem skromna roślinka - czosnek niedźwiedzi, wspaniale nadająca się na regionalną odmianę Pesto, wspaniały dodatek do mięs ale i nabiału. Cudownie aromatyczna, doskonale zastąpić może czosnek. I bez obawy, że przyjedzie z bardzo daleka, bo znaleźć ją można w Gorcach. Z Przyrodą za pan brat i na jej prawach i warunkach. Taki sposób życia przynosi szczęście, ale wymaga też więcej odwagi, siły, konsekwencji i samodzielności.

Z pola na stół Nowy Targ

W Nowym Targu pod hasłem Z pola na stół odbył się happening, gdzie pod szyldem miejscowego Sanepidu swoje zdrowe produkty serwowali na suto zastawionych stołach miejscowi producenci żywności od piekarza, masarza po mleczarza i na bacy kończąc. W ten sposób obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia - 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Z pola na stół Nowy Targ

Przy czynnym udziale uczniów: 

 

  • Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu, 
  • Szkoły Podstawowej Nr 2 
  • oraz przedszkolaków -Liwlandia - Bajkowy Świat-prezentowano i uczono jak smacznie i bezpiecznie jeść, by zdrowo żyć.

 

Uczniowie Szkoły Podstawowej Nr 2 w Nowym Targu

Światowy Dzień Zdrowia 2015 jest okazją do przypomnienia i podkreślenia roli, jaką my wszyscy, poczynając od rządzących a przez rolników, producentów czy sprzedawców, a na konsumentach kończąc, odgrywamy w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia z pola na nasz stół.

WHO Światowy Dzień Zdrowia.

Obficie zaopatrzone markety spożywcze kuszą kolorowymi opakowaniami, które nie zawsze idą w parze z zawartością. Istnieje ciągle duża nonszalancja na różnych szczeblach od producenta poczynając na dystrybucji kończąc, gdzie zafałszowuje się to co kryje to kolorowe opakowanie. W związku z dużą potrzebą edukacji społeczeństwa, w celu zapobiegania chorobom przenoszonym drogą pokarmową, WHO zaleca stosowanie i propagowanie pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności, tj.:

  • utrzymywanie czystości,
  • oddzielanie żywności surowej od ugotowanej,
  • dokładne gotowanie,
  • utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze,
  • używanie bezpiecznej wody i żywności.

Każdego roku Światowa Organizacja Zdrowia wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego – w tym roku jest to Bezpieczeństwo Żywności

.Światowy Dzień Zdrowia

Choroby przenoszone drogą pokarmową wpływają na hamowanie rozwoju społeczno-gospodarczego, gdyż obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel.

Stoisko Mleczarnia Nowy Targ

Podczas tej plenerowej imprezy było można skorzystać z szeregu praktycznych porad profesjonalistów z zakresu leczenia otyłości, poddać się badaniom, skosztować zdrowych produktów serwowanych przez lokalnych wytwórców - tu zorganizowano m.in specjalną degustację soków i regionalnych nalewek. Były też pokazy gotowania w wykonaniu m.in uczestnika programu Master Chef . Dopełnieniem wydarzenia były występy zespołów folklorystycznych i dziecięcych oraz prezentacja makijażu.

Światowy Dzień Zdrowia w Nowym Targu

Najbardziej rozpoznawalne produkty z Podhala, który od wieków wyrabiane są w oparciu o tradycyjne receptury, to chronione prawem unijnym oscypek i inne wyroby z mleka owczego. Gdy sympatyczne owieczki skubią z zielonych pastwisk czysty pokarm, to przerabiają go na odżywcze mleko. Ten oryginalny, bo owczy rarytas dostępny jest, gdy owieczki wychodzą na pastwiska. Jak Podhale długie i szerokie na łąkach, pastwiskach wypasa się coraz więcej owiec.To widomy znak, że tereny te są zdrowe ekologicznie, gdyż owcy byle czym nie nakarmi się.

Szlak Oscypkowy

To znana powszechnie specjalność skalnego Podhala, gdzie może nie za wiele upraw się udaje, ale posiłek owieczki mają najlepszy z możliwych. Produkcja serów również odbywa się przy użyciu naturalnych narzędzi - drewnianych. Nie ma tu żadnego kontaktu z mało zdrowym tworzywem jakim jest np. emaliowany garnek.

Prawidłowo skomponowany oscypek, bo to przecież bez mała dzieło sztuki, przez cztery do siedmiu dni omiatany być musi dymem z ogniska, gdzie powoli się wędzi. Oscypek taki ma następujące wartości odżywcze:

  • energia 591 kcal 
  • białko 12.17 g 
  • tłuszcze 60.28 g 
  • węglowodany 0.03 
  • zawartość wody od 42 do 50%. 

 

Przechowywany w temperaturze 1°C - 7°C zachowuje przydatność do spożycia przez około 4 tygodni; przechowywany w ciepłym i suchym miejscu nawet dwa razy dłużej, nie zepsuje się tylko wyschnie.

 

Produkt regionalny
Z każdej polany oscypek będzie inny, bo smak mleka i jego walory zależą od trawy, a od mleka smak sera. Oscypki świeże mogą być, gdy owce się doi. Jak są kotne, to nie dają mleka. Więc i ser nie może być świeży. Oscypek na strychu może leżeć przez całą zimę. Nie straszne mu ani słońce, ani mróz. W upalne dni wręcz wylewa się z niego tłuszcz. Bo prawdziwy oscypek poci się tłuszczem.

 

Z pola na stół w Nowym Targu

Na festynie w Nowym Targu z okazji Światowego Dnia Zdrowia bogato serwowano ów przysmak, a był oscypek wędzony, do tego z konfiturą lub z żurawiną. Taki oscypek pokrojony w plastry o grubości do ok. 1 cm.(im cieńszy tym lepszy), wrzucony na rozgrzany olej na patelni i usmażony z obu stron podawany na ciepło, polany konfiturą z żurawiny. Z czystym sumieniem i z całego serca polecały gaździny ten podhalański specjał wszystkim, którzy postanowili odwiedzić pachnące owczym mlekiem i wędzonym serem Podhale, bo tam ich na pewno dla każdego nie zabraknie.

Z pola na stół -Nowy Targ

Zachęcamy też do zapoznania się z zawartością portalu otopodhale.pl:

Przewodnik po Podhalu [atrakcje turystyczne]
Podhale Przewodnik

Tanie noclegi na Podhalu
Podhale Noclegi

Restauracje na Podhalu
Podhale Restauracje

E-kartki i zdjęcia z gór
Góry zdjęcia

Liczymy na Państwa fotografie z Waszych wojaży po Podhalu. Najciekawsze wezmą udział w konkursie z nagrodami.
Skomentuj i podziel się tym artykułem z innymi na Facebooku - dziękujemy.

Polecamy lekturę tekstów o Pieninach i Podhalu  

 

Zebrał i opracował Jacek Grzesiak

Rozkład jazdy


Noclegi

Pensjonat DanutaPensjonat Danuta
Biały Dunajec / Nocleg
Naszym gościom oferujemy pobyt w komfortowych pokojach 1, 2, 3 i 4-o osobowy
U GazdyU Gazdy
Nowy Targ / Nocleg
Noclegi Gazdy to nowoczesny obiekt położony w zacisznym zakątku Nowego Targu
Pensjonat, Restauracja BurkatyPensjonat, Restauracja Burkaty
Białka Tatrzańska / Nocleg i Restauracja
Pensjonat Burkaty to luksusowy obiekt położony w samym centrum Białki T.
Restauracje

Karczma PolaniorkaKarczma Polaniorka
Biały Dunajec / Restauracja
Pensjonat Restauracja Białka WidokPensjonat Restauracja Białka Widok
Białka Tatrzańska / Nocleg i Restauracja
Pokoje Gościnne BIAŁKA WIDOK znajdują się na wzgórzu KORKOSZÓWKA.
Pensjonat, Restauracja BurkatyPensjonat, Restauracja Burkaty
Białka Tatrzańska / Nocleg i Restauracja
Pensjonat Burkaty to luksusowy obiekt położony w samym centrum Białki T.

Warto przeczytać

E-kartki góry