IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI
resetpowiększdrukuj

Co i gdzie by tu zjeść na Podhalu

2015-03-31 //Wstecz
Co i gdzie by tu zjeść na PodhaluKwaśnicę, ser owczy a może zuwkę lub bombole i moskole? Podhalańskie menu słynie z oryginalności ale i prostoty oraz subtelnego smaku. Karczmy, gospody Podhala prześcigają się w zapełnieniu menu ciekawymi kompozycjami.
W przekazach historycznych dawne Podhale ukazywane jest jako jedno z biedniejszych regionów kraju. Niebezpodstawnie, wystarczy poczytać jak jadano u podnóża Tatr. 
Poeta Józef Ignacy Kraszewski, goszcząc na Podhalu w 1866 roku oczarowany Tatrami pisał jednak, że  "...kraj to ubogi, lud żyje nabiałem i owsianymi plackami, trudno dostać nawet chleba i kartofli, ale co za cudne widoki".

Na Podhalu

Oznacza to, że bieda miała bezpośrednie przełożenie na lokalną kuchnię. Specyficzne położenie u stóp najwyższych gór w Polsce oraz surowszy niż na pozostałych terenach klimat miał na nią wyraźny wpływ. Ludność, która nawykła do codziennego zmagania się z naturą nie szczędzącą razów mieszkańcom gór, bazowała na prostych, bo dostępnych na miejscu ale przy tym treściwych składnikach takich, jak chociażby ziemniaki, kasze, kapusta. Wiele z tych serwowanych dań dawniej pod Tatrami jada się do dziś dnia. Jako przykład posłużyć może słynna i nieudolnie naśladowana gdzie indziej góralska zupa zwana tu kwaśnicą, i nie wolno mylić z popularnym kapuśniakiem. Jej podhalańska podstawowa wersja bazowała jedynie na wodzie, kwaszonej kapuście i ziemniakach. Była i wersja bogatsza, serwowana od święta, a gotowana z dodatkiem baraniny lub wędzonych żeber. Niezmiennie z dodatkiem kminku, który dodawano do kiszonej kapusty. Ten prosty w kompozycji rarytas do dziś dnia jest najchętniej spożywaną zupą na szlaku polskich górskich schronisk.
Mapa przysmaków Małopolski

Inną ciekawą zupą rodem z Podhala jest ta z chrzanu zwana chrzonicą, krzonowiną lub święceliną. To jednogarnkowa potrawa, z której słynie Skalne Podhale. Wielkanocna chrzonica zawiera m.in. jajka, skrawki mięsa i kawałki białej kiełbasy. Jest idealną i sycącą potrawą na wielkanocny obiad. Odwiedzając Podtatrze, szukajcie oryginalności opartej na tradycji.

Kwaśnica

 

  •  Podhale słynęło i ta tendencja na szczęście powraca, z hodowli owiec. Nie dziwi więc, że wyspecjalizowani w niej tatrzańscy górale w kuchni Podhala wykorzystywali owcze mleko ale i mięso baranie oraz jagnięce. Owcze mleko to doskonały surowiec do produkcji wspaniałych jak się okazuje w smaku podhalańskich serów: bundzu i oscypka, które nie bez powodu doczekały się w końcu certyfikatu unijnego o chronionej nazwie pochodzenia.

 

 

Produkcja oscypka

 

  • Gospodarne gaździny z Podhala mając dawniej niewielki wybór dostępnych na co dzień produktów sięgały po to co miały dostępne. Jednym z takich produktów był ser, z którego pozostawała serwatka. Na jej bazie przygotowywano również zupy, w tym jak zuwka z białym serem. Ponadto serwatka służy także jako napój. Jest surowcem na bazie, którego wytwarza się doskonale gaszącą pragnienie i pożywną żyntycę.
Jak obiad to i koniecznie deser a tu na Podhalu często serwuje się bombolki – pieczone drożdżowe kluski polewane miodem i masłem. Swoją znaczącą rolę na liście kulinariów Podhala maja góralskie moskole czyli owsiane placuszki, teraz trochę zapomnianych, a dawniej bardzo popularnych.

 

Owce na Podhalu

Biedne Podhale szczęśliwie przeszło do historii. Tu i ówdzie przy okazji rodzinnych spotkań, co starsi przedstawiciele rodu wspominają jak to dawniej było, obserwując dzisiejszy dość raczej powszechny dostatek.

Co innego własny dom, gdzie wyniesione z rodzinnego przyzwyczajenia i nawyki oraz umiejętności gwarantują tradycyjnie dobre i zdrowe pożywienie. Gdzie jednak dobrze zjeść na Podhalu wychodząc na spotkanie z przyjaciółmi, z rodziną, gdy spędzamy świąteczny weekend w górach?.

Podhale z racji swoich turystycznych uwarunkowań, dysponuje bogatą bazą gastronomiczną. Jednym smakuje to innym owo, ważne by było jednak zdrowo. Z tym różnie bywa. Nie wdając się w technologiczne szczegóły, musimy wiedzieć, że ta sama golonka w dwóch różnych lokalach będzie odmienna w smaku. Nie zawsze mamy w karcie wyszczególnione gdzie zaopatruje się nasz restaurator a szkoda. Pogoń za zyskiem przyćmiewa to co powinno być najważniejsze, a mianowicie jakość przyrządzanych posiłków. Turyści przybywający na Podhale, to dość wymagający klienci, którzy z niejednego już turystycznego garnka jedli. Rynek nie daje wielkich szans na sukces, jeśli nadużyjemy zaufania naszego klienta. Wiele z lokali boryka się właśnie z problemem nieuczciwej konkurencji, która za cel stawia sobie obrót a nie smak i zdrowie. Bazowanie na zdrowej żywności, więc jednak droższej, to duże obciążenie dla lokalu. Ratunkiem może być pomysł na oryginalny charakter lokalu, który przyciągnie klienta nie tylko z racji pysznego menu ale i dodatkowych tam atrakcji, których gdzie indziej nie uświadczy.

Jagnięcina

Dużą popularność daje udział w limitowanych seriach programów kulinarnych, gdzie znani i uznani celebryci na wizji doradzają jak wywindować lokal ponad przeciętność.

Dotychczas na Podhalu kuchennym rewolucjom poddało się kilka lokali gastronomicznych i dla większości z nich pomysły, rady i pomoc Pani Magdy Gessler okazały się zbawienne.

 

Obfitujący w liczne lokale gastronomiczne Region Podhale doczekał się kilku wizyt tej znanej i cenionej za wiedzę i kunszt kulinarny celebrytki.

Wielu z restauratorów musiało z innej perspektywy spojrzeć na swoje dotąd praktykowane przepisy kulinarne. Nie wszystkie spotkały się z przychylnością, część z miejsca zostało odrzuconych. W wielu dokonano wręcz rewolucyjnych zmian. Jak zwykle najważniejszym recenzentem są konsumenci.

Z rad Magdy Gessler z korzyścią dla siebie i konsumentów skorzystały m.in. te z Podhala:

 

  • Karczma "Obrochtówka" w Zakopanem. Udział w programie "Kuchenne Rewolucje" zaowocował tym, że dziś Obrochtówka serwuje np.świetną baraninę a stolik w sezonie trzeba rezerwować z wyprzedzeniem.Adres-Zakopane, ul. Kraszewskiego 10a,telefon: (18) 20 62 979, (507) 149940.
Karczma Obrochtówka

Historia tej karczmy o ponad stuletnim rodowodzie i mającą wpis w rejestrze zabytków, jest wielce ciekawa i bogata a przez to warta poznania.

 

  • Siłę lokalu stanowią odwiedzający go Goście, którzy poprzez swoją osobowość znaczącym piętnem odciskają się na jego historii, bo jak inaczej nazwać jak nie znaczącym wydarzeniem, gdy dowiemy się, że swoje przyjęcie weselne w tym lokalu miała słynna na cały świat nasza piosenkarka- Anna German.Do częstych bywalców należał Czesław Niemen.
  • Lokal prowadzi rodzina o historycznych koneksjach, w tym też tak charakterystyczna postać w annałach lokalu jak znany polski rewolucjonista Julian Marchlewski, który bywał i zamieszkiwał w ówczesnym pensjonacie.Jego osoba położyła się nawet cieniem nad bytem karczmy w czasach realnego socjalizmu.
  • Dla przeciwwagi, w miejscu tym też przebywały i to z upodobaniem takie tuzy z establishmentu kulturalnego II RP jak chociażby Stanisław Witkiewicz, Marian Zaruski, Henryk Sienkiewicz. To Ci najświetniejsi, a przyciągali innych jak magnes opilki.
Karczma Obrochtówka
  • Karczma nazwę wzięła od rodu Obrochtów, do których należała willa przy ulicy Kraszewskiego. Zbudował ją w roku 1898 Jan Obrochta Bartuś, młodszy brat sławnego góralskiego skrzypka Bartłomieja Obrochty, od którego poszedł rodzinny przydomek tej gałęzi rodu.
  • Sława jaką cieszyła się okazała się też jego brzemieniem. W czasach PRL zawiadywała nim z mizernym skutkiem G.S.Samopomoc Chłopska, której go przydzielono. Mogło być gorzej, bo z racji wspomnianego już Juliana Marchlewskiego, co bardziej krewscy rodzimi działacze quasi-kulturowi, zamierzali przeistoczyć to miejsce w muzeum, którego patronem byłby nie kto inny jak już wspomniany rewolucjonista.
  • Historia działa się tu zawsze. To już tu dla wielu wtajemniczonych konspiratorów, w czasach zaboru austriackiego, różni przedstawiciele wielu opcji politycznych spotykali się i omawiali jedyną istotną jak na owe czasy sprawę- odzyskanie niepodległości przez Polskę.
  • Ząb czasu, bezlitosna konkurencja, gdy nie zawsze smak i styl były i są najważniejsze, ale i właśnie ta historyczna zaszłość z przygodą z GS-em w tle, dały o sobie znać, że klientela nie dopisywała, i to pomimo znacznych nakładów środków finansowych i ciężkiej pracy właścicieli.
  • Wtedy pomocną okazała się siła i magia TV.Sława i sympatia jaką cieszy się niekwestionowana Królowa spod szyldu dziel i rządź-zdrowo karm, wydawała się jedynym skutecznym ratunkiem. I pomogła. Zadziałała magia telewizji, ale czy tylko? Magda Gessler wymyśliła takie perpetum mobile dla "Obrochtówki", czyli danie- "jagnięcina pod śniegiem". Jak się okazało,to był strzał w przysłowiową dziesiątkę. Od kiedy tylko ludzie się dowiedzieli, że gościła tu ze swoim programem Magda Gessler, zainteresowanie lokalem niewspółmiernie wzrosło. Widać rewolucja temu miejscu była pisana.
Obrochtówka
  • Karczma zlokalizowana jest w podziemnej części urokliwej i okazałej willi. Lokal ma nietuzinkowy wystrój wnętrza, niczym grota o skalno-kamiennych ścianach, z gustownym wykończeniem. Atmosfera rzadko spotykana, bo czuć tu owe 100 lat ciekawej historii. Z czarno-białych fotografii na Gości spoglądają twarze protoplastów rodu.
  • Menu niezwykle bogate, a dla sympatyków wspomnianej już divy kulinarnego show, zalecamy szukać potraw "pod śniegiem".
  • A dzisiaj jak przed laty, w niedzielę, przygrywa góralska muzyka.
"Absynt" w Nowym Targu prowadzony jest przez młodego restauratora Artura Kreta i jego żonę. Cieszy się dużą popularnością a wnętrze i menu kuszą. Występuj tu tak atrakcyjni Goście jak: Artur Barciś, Andrzej Grabowski ale i Laureaci III Edycji programu Voice of Poland z Jagodą Kret na czele. Adres - ul. Zachemskiego 5 w Nowym Targu. Tel:662 468486.

 

Absynt

Budowanie własnego wizerunku trwa nieustannie. W Nowym Targu w "Absyncie"już gościli i Andrzej Grabowski i Alosza Awdiejew, Czesław Mozil-Śpiewa. Tu również czasem można posłuchać Jagody Kret.

Czy zasmakujemy w polędwiczkach z grilla w sosie kurkowym, czy panierowanym schabie z nadzieniem pieczarkowym, tudzież w schabie z grilla z pomidorami, i serem podhalańskim bądź w łopatce jagnięcej z pieczoną papryką i łyczku piołunówki-68% absyntu, lub też odkryjemy co to "pod śniegiem" się kryje- tu i tam w niebanalnej scenerii, to już zależy od nas samych.

Nowotarska restauracja Absynt od 24 lutego b.r. może poszczycić się kolejnym certyfikatem, przyznanym tym razem przez inny autorytet w branży kulinarnej i gastronomicznej. Takim jest stacja telewizyjna Kuchnia+. Uhonorowała ona najbardziej godne polecenia restauracje w całej Polsce i zamknęła pierwszą edycję akcji.W tym wąskim gronie, gdzie Kuchnia +Poleca. znalazła się właśnie restauracja Absynt z Nowego Targu.

Absynt

 

Jak mawia stare przysłowie, kto szuka nie błądzi. Każdej z wizyt Pani Magdy Gessler towarzyszyły i nerwy, i śmiech. Była też ogromna huśtawka nastrojów. Ale jak jest róża są i kolce.

 

Wiele lokali funkcjonuje bez wsparcia jak chociażby Karczma "Rzym" w Suchej Beskidzkiej, czy "Karcma u Borzanka" w Nowym Targu. Te stawiają na kunszt i tradycję.

 

Dobrze zjeść, miło spędzać czas, dobrze się bawić, to czego oczekujemy podczas weekendu w górach, na feriach czy wakacjach. W Suchej Beskidzkiej słynna karczma "Rzym" stoi, gdzie Pan Twardowski oparł się diabelskiej w osobie Mefistofelesa samowoli. Stylowa karczma o ciekawym wystroju i smacznym menu, dobrze zapadnie w naszej pamięci.

Karczma Rzym

W Nowym Targu stoi karczma "U Borzanka", w której przez dziesięciolecia goszczono i karmiono podróżnych oraz konie oporządzano i na wszystko oko miano, a słynęła i słynie i z jadła, picia i gościnności. Obie skutecznie rywalizowały w konkursie "Małopolska Trasa Smakoszy".

Oznaczało to być dobrym wśród najlepszych, a inaczej mówiąc, bardziej fachowo-wejść w krąg certyfikowanych regionalnych karczm Małopolski. Skupiają w niej 54 karczmy. Najlepsze 42 z nich otrzymały cenione Certyfikaty "Regionalna Karczma Małopolski". Przyznane dyplomy są ważnym dokumentem uprawniającym do używania przez obiekt gastronomiczny plakietki, logotypu identyfikującego akcję oraz umieszczania ich w swoich materiałach informacyjnych i promocyjnych. Wręczono je m.in. "Karczmie Rzym" w Suchej Beskidzkiej, najstarszej gospodzie Małopolski, ale ma też "Karcma U Borzanka" w Nowym Targu. W starych pomieszczeniach, nierzadko cudem odratowanych z pożogi dziejowej nadal zdrowo żywią i bawią wesoło.

U Borzanka

Różnorodność Podhala powoduje, że dobrze czują się tu przedstawiciele innych nacji, którzy za sprawą zrządzenia losu ten właśnie skrawek polskiej ziemi wybrali na swój nowy dom.

Na kulinarnej mapie miasta Nowy Targ działa lokal o dźwięcznej acz egzotycznej nazwie "El Mariachi". Tu od 2 lat skutecznie konkuruje o ambitnego klienta. Usytuowany na obrzeżach Rynku, przy ul.Słowackiego 15 w Nowym Targu, kusi oryginalna kuchnią meksykańską, i jest prowadzony przez rodowitego Meksykanina imieniem Jose. Serwują tu specjały kuchni meksykańskiej jak chociażby słynne Burrito, czy też Quesadillas, Tortilla są oryginalne i niepowtarzalne. Do serwowanych tu koktajli należym.in słynna Margarita składająca się z odpowiednich proporcji tequili, pomarańczowego likieru i soku z cytryny lub słynna Piňa colada, na którą składają się w tajemnych ilościach i sposobie mieszane kokosowe mleczko, sok z ananasa, rum. Adres- Nowy Targ ul. Plac Słowackiego 15. Tel 532436429.

El.Mariachi - Nowy Targ

W naszym kraju popularna kiedyś, bo znana chociażby z filmu Zakazane piosenki melodia do tekstu "Teraz jest wojna" pochodzi właśnie z Meksyku. To meksykańska kompozycja "Cielito lindo"- i jest bardzo popularną w Meksyku piosenką o miłości, napisaną przez muzyka i kompozytora Quirino Mendozę y Cortés.

Todos Santos, to miejscowość położona na południowym krańcu stanu Baja California Sur i stanowi punkt spotkań dla wielu kultur oraz miejsce, gdzie kwitnie bujne życie artystyczne Meksyku To prawdziwy raj dla turystów, którzy corocznie przybywają tu, by zachwycać się łagodnym klimatem tego miejsca i korzystać z uroków pięknych plaż. Stoi tam Hotel California, i to od jego nazwy pochodzi jedna z kultowych piosenek z lat 70. "Hotel California" – piosenka zespołu The Eagles z albumu o tej samej nazwie w wykonaniu m.in.Dona Henley'a


Meksyk w Nowym Targu- jak najbardziej, do tego na talerzu. 

Przebywając na Podhalu, właśnie chociażby z okazji świąt wielkanocnych można wpaść do do jednej z tych wyróżnionych certyfikatem "Regionalna Karczma Małopolski”

  • Restauracja "Gazdowo Kuźnia" Zakopane
  • Karczma "Kmicic" Zakopane
  • "Karcma Po Zbóju Zakopane"
  • Restauracja "Stek Chałupa" Zakopane
  • Restauracja "Staro Izba" Zakopane
  • Karczma "Przy młynie" Zakopane
  • Karczma Regionalna "Biały Potok"Zakopane
  • Karczma "Sabała"Zakopane
  • Karczma "Rąbanica" Poronin
  • "Karcma U Borzanka" Nowy Targ
  • "Karczma Pienińska"Szczawnica
  • Restauracja "Bacówka"Jaworki
  • Restauracja "Dwór Niedzica"
  • Restauracja "U Szperlinga"Czorsztyn
  • "Bartna chata" Stróże
  • "Karczma Zapiecek" Zakopane
  • Karczma Widokowa "Szymkówka" Bukowina T.
  • Karczma Restauracja "Litworowy Staw" Białka T.
  • Karczma "U Walusia" Krościenko n/Dunajcem.
Zdrowo jeść, to znaczy zdrowo żyć.

Poczytaj nasze artykuły o Podhalu

Przewodnik po Podhalu [atrakcje turystyczne]
Podhale Przewodnik

Tanie noclegi na Podhalu
Podhale Noclegi

Restauracje na Podhalu
Podhale Restauracje

E-kartki i zdjęcia z gór
Góry zdjęcia

Liczymy na Państwa fotografie z Waszych wojaży po Podhalu. Najciekawsze wezmą udział w konkursie z nagrodami.
Skomentuj i podziel się tym artykułem z innymi na Facebooku - dziękujemy.

Polecamy lekturę tekstów o Pieninach i Podhalu 



Zebrał i opracował Jacek Grzesiak

Rozkład jazdy


Noclegi

Willa MirwaWilla Mirwa
Zakopane / Nocleg
Willa Mirwa zaprasza.
Ośrodek Usług Hotelarskich RedykOśrodek Usług Hotelarskich Redyk
Ząb / Nocleg
Najwyższy poziom usług hotelarskich w Polsce - 1023 m n.p.m.
Pensjonat RenesansPensjonat Renesans
Zakopane / Nocleg
Zakopiańska gościnność oraz ciepła i przytulna atmosfera.
Restauracje

Karcma po ZbójuKarcma po Zbóju
Zakopane / Restauracja
Największa restauracja regionalna na Krupówkach.
Karczma HAJDUKKarczma HAJDUK
Niedzica / Restauracja
Pamiętaj HAJDUK pod zamkiem w Niedzicy to najsłynniejsza Karczma w okolicy.
Karczma Litworowy StawKarczma Litworowy Staw
Białka Tatrzańska / Restauracja
Oferujemy potrawy kuchni góralskiej i polskiej.

Warto przeczytać

E-kartki góry