IV Nowotarskie Zimowe Zawody Balonowe o Puchar PCD SALAMI

Kuchnia Podhala

Jak to być na Podhalu i nie spróbować moskoli?
Jak to być na Podhalu i nie spróbować moskoli?
2013-06-19 //
Ta podhalańska wersja placków ziemniaczanych, podawana i z mięsem i po wegetariańsku, jest idealna dla każdego podniebienia.
Kociołek na ognisko, turysto posil się.
Kociołek na ognisko, turysto posil się.
2013-06-14 //
Kociołek po góralsku z ziemniakami na ognisko- potrawa jednodaniowa, idealna dla turystów.
Kapustka juhaska
2013-01-07 //
Kapustę kroimy grubo i gotujemy w małej ilości wody z przyprawami i solą oraz pokrojoną na kawałki jagnięciną. Gdy już to zmięknie, zalewamy żętycą, ale nie za bardzo kwaśną. Chwilę gotujemy. Dodać trzeba zieleninę.
Kapusta z jabłkami na rosole jagnięcym w kociołku
2013-01-02 //
Jagnięcinę porąbać w kawałki, zalać w kociołku zimną wodą, posolić, dodać jarzyny, fasolkę albo bób i poszatkowaną kapustę, cebulę i co kto lubi. Każdy dodaje swoje „coś”: a to pieprz, a to mięty gałązkę.
Gulasz z baraniny
2012-04-28 //
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem, papryką i mąką, a następnie obsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę w mieszance oleju i masła. Śliwki wydrylować i namoczyć w połowie wina. Obsmażone mięso przełożyć do rondla, podlać wodą, dodać pozostałe wino, sok z cytryny, startą skórką z cytryny, 3 śliwki i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, dodać śliwki wraz z winem i zagotować. Doprawić gałką muszkatołową. Podawać z ryżem.
Rąbanka barania duszona z jarzynami
2012-04-28 //
Baraninę oprószyć pieprzem, natrzeć czosnkiem i włożyć do rondla. Dodać do niej pokrojoną w talarki kalarepę, podlać małą ilością wody, dusić do miękkości. Następnie dodać pomidory lub koncentrat pomidorowy i zielony groszek. Całość zaprawić mąką i śmietaną, zagotować. Podawać z ziemniakami.
Barszcz biały na żętycy z kiełbasą baranią
2012-04-28 //
Kiełbasę pokroić na kawałki, ugotować z przyprawami i cebulą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki się ugotują zalać wszystko żętycą, zagotować, doprawić mąką ze śmietaną, wcisnąć ząbek czosnku i posypać drobno pokrojonym rozmarynem.
Kapusta z miodem, śliwkami wędzonymi i rąbanki baraniej
2012-04-28 //
Kapustę odsączyć, do garnka włożyć łyżkę tłuszczu, śliwki, miód i kapustę. Zalać niewielką ilością rosołu i dusić, potem dodać angielskie ziele, jałowiec, kminek, goździki i dalej dusić. Osobno ugotować rąbankę baranią w małej ilości wody z cebulką. Włożyć rąbankę baranią razem z resztą wody, w której się gotowała, razem dusić, aż woda wyparuje.
Kwaśnica na baraninie
2012-04-28 //
Łopatkę obłożyć czosnkiem i cebulą w plastrach, posypać mielonym kminkiem i pieprzem. Trzymać w chłodzie przez noc. Opłukać lekko z czosnku i cebuli, porąbać i ugotować, dodając pod koniec czosnek i cebulkę z marynaty.
Kuchnia Góralska II - Duszona Baranina
Kuchnia Góralska II - Duszona Baranina
2011-03-22 //
Kiedy myślimy o owcach jako zwierzętach hodowlanych myślimy najpierw o wełnie a później o mleku. A jest ona także źródłem mięsa, szczególnie na podhalu. Może się to wydawać okrutne zjadać małą białą owieczkę ale gdy góral głodny..nie ma przebacz. Baranina w swoim specyficznym smaku nie trafia do gustu każdego ale warto jej spróbować.
poprzednia « 1 [2] 3 » następna
Rozkład jazdy


Noclegi

Ośrodek Usług Hotelarskich RedykOśrodek Usług Hotelarskich Redyk
Ząb / Nocleg
Najwyższy poziom usług hotelarskich w Polsce - 1023 m n.p.m.
Pensjonat i restauracja Pod StancyjomPensjonat i restauracja Pod Stancyjom
Ząb / Nocleg i Restauracja
Nasz obiekt znajduje się w centrum Bukowiny Tatrzańskiej.
Zajazd Pod ChmurkąZajazd Pod Chmurką
Rabka Zdrój / Nocleg i Restauracja
Ten zakątek to znakomite miejsce na wypoczynek rodzinny i indywidualny.
Restauracje

Restauracja Sport CornerRestauracja Sport Corner
Zakopane / Restauracja
Największa sportowa restauracja w Zakopanem.
Restauracja U StudniaraRestauracja U Studniara
Murzasichle / Restauracja
Wyśmienita kuchnia polska i włoska, sale o niepowtarzalnym wystroju...
Restauracja 7 KotówRestauracja 7 Kotów
Zakopane / Restauracja
Jeszcze przed II wojną światową powstała przy drodze do Morskiego Oka...

Warto przeczytać

E-kartki góry